BinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Wiener Staatsoper gaat opera’s streamen

De Wiener Staatsoper laat tegenwoordig regelmatig tv-camera’s toe in zijn theater aan de Opernring in Wenen. Die beelden zijn soms op tv te zien – althans, met een satellietontvanger – en binnenkort via internet als stream. Het ‘streamseizoen’ begint op 27 oktober met Der Rosenkavalier.

Vanaf 27 oktober kan op iedere computer, smart-tv of tablet live worden meegekeken met enkele uitvoeringen in de Wiener Staatsoper. De eigen streamservice van het operahuis biedt voorstellingen aan als Der Rosenkavalier, Die Zauberflöte en Tristan und Isolde.

In een filmpje legt Christopher Widauer, die vanuit de Staatsoper de laatste maanden heeft gewerkt aan het technisch mogelijk maken van de online presentaties, uit hoe het werkt:

De streams zijn een betaalde service. Hoewel je al voor 2 euro (de goedkoopste staanplaats) een kaartje kunt kopen voor een opera in de Wiener Staatsoper, kost eenmalig naar een voorstelling kijken via internet 14 euro. Al valt te verwachten dat de kwaliteit van de stream meer in de buurt komt van een eersterangplaats in het theater, en daarvoor kost een kaart ruim 200 euro.

In de komende maanden zijn enkele live-streams gepland vanuit het theater. Der Rosenkavalier van Richard Strauss, met in de hoofdrollen Renée Fleming, Sophie Koch en Mojca Erdman, wordt in een klassieke regie van Otto Schenk opgevoerd op 27 oktober.

Op 27 november volgt Die Zauberflöte van Mozart, in een regie van Patrice Caurier, met Christoph Eschenbach voor het orkest. De solisten zijn onder anderen Anita Hartig, Olga Pudova en Brindley Sherratt.

Robert Dean Smith en Violeta Urmana zingen de hoofdrollen in Tristan und Isolde van Wagner, te zien op 13 december. Myung-Whun Chung dirigeert, David McVicar doet de regie.

Het bekijken van de stream, die niet kan worden opgeslagen op de eigen computer, kost 14 euro per voorstelling. Voor een stream-on-demand, een eerder opgenomen programma dat kan worden opgevraagd, betaalt de kijker 5 euro. In dat on-demand-pakket zit op dit moment alleen Die Feen van Wagner.

Informatie over de streams is te vinden op de website van de Wiener Staatsoper.

Tv

De Wiener Staatsoper.
De Wiener Staatsoper.

Enkele voorstellingen in de Wiener Staatsoper, waaronder premières, zijn de komende tijd in Oostenrijk op tv te zien. Een deel van de uitzendingen is bij Ö1 te zien en soms zendt ORF 2 een vertraagde live-opvoering uit, die iets later begint. Voor zover na te gaan zijn Ö1 en ORF 2 in Nederland alleen vanaf de Astra-satelliet te ontvangen via een abonnement op een satelliet-tv-aanbieder.

In oktober en november zijn dit enkele van de voorstellingen die op tv te zien zijn:

Zaterdag 26 oktober om 19:30 uur (Ö1)
Der Rosenkavalier (Richard Strauss)

Zaterdag 2 november om 19:30 uur (Ö1)
Anna Bolena (Gaetano Donizetti)

Woensdag 6 november om 19:30 uur (Ö1)
Het programma Opernwerkstatt met als gast Jonas Kaufmann

Zaterdag 23 november om 19:30 uur (Ö1)
Peter Grimes (Benjamin Britten)

Zaterdag 30 november om 19:00 uur (Ö1)
Die Zauberflöte (W.A. Mozart)

De volledige lijst van tv-uitzendingen staat op de website van de Wiener Staatsoper.

Vorig artikel

Pretty Yende keert terug naar Den Bosch

Volgend artikel

Christie dirigeert 'Le jardin de Rameau'

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.