Home » Binnenkort, Nieuws

Herreweghe dirigeert de Psalmen Davids

Amsterdam13 november 2013

door

Het Collegium Vocale Gent voert samen met Concerto Palatino op zondag 1 december diverse van de Psalmen Davids van Heinrich Schütz op. Daarnaast klinkt het Magnificat van Schütz en het Magnificat van Praetorius. Philippe Herreweghe dirigeert.

Philippe Herreweghe (foto: Michel Garnier).

Philippe Herreweghe (foto: Michel Garnier).

Het concert van Collegium Vocale Gent is het eerste van de serie ‘Rondom Collegium Vocale Gent’ die Fred Luiten Concertorganisatie dit seizoen in het Concertgebouw brengt. Deel twee is een concert op 7 juni 2014, waarin het ensemble onder meer diverse cantates van Bach zal zingen.

In het concert op 1 december staat de Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1572) centraal. Van hem zingt het vocale ensemble, onder begeleiding van barokensemble Concerto Palatino, elf van de Psalmen Davids, een bundel die Schütz in 1619 publiceerde voor keurvorst Johann Georg van Saxen.

Met de opvoering van Schütz’ psalmen kreeg Duitsland voor het eerst de Venetiaanse meerkorige stijl te horen. En volgens het Collegium “maakte Schütz’ bekommernis om de kracht en poëzie van Luthers taal van de Psalmen Davids een onbetwist ankerpunt in de muziekgeschiedenis van de zeventiende eeuw”.

Naast de psalmen klinkt het ‘Deutsches Magnificat’ Meine Seele erhebt den Herren van Schütz (uit 1671) en een variant daarvan van de hand van Michael Praetorius.

Als solisten van dit concert worden sopraan Hana Blažíková, sopraan Dorothee Mields, countertenor Damien Guillon, bas Peter Kooij, tenor Thomas Hobbs en bariton Stephan MacLeod vermeld.

Op de website van het Concertgebouw kunt u kaarten bestellen voor dit concert. U kunt ook direct de serie van twee concerten bestellen. Klik daarvoor hier.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.