BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt sluit jaar af met Thomas’ Hamlet

Na in 2012 zijn vuurdoop te hebben ondergaan bij het Theater an der Wien is Marc Minkowski’s en Olivier Py’s productie van Hamlet vanaf 3 december bij De Munt in Brussel te zien. Stéphane Degout en Franco Pomponi zingen afwisselend de titelrol.

Stéphane Degout is één van de Hamlet-vertolkers in Brussel (foto: Julien Benhamou).
Stéphane Degout is één van de Hamlet-vertolkers in Brussel (foto: Julien Benhamou).

Dirigent Marc Minkowski en regisseur Olivier Py werkten in 2011 samen voor een productie van Les Huguenots van Meyerbeer. Een jaar later namen ze een andere grote Franse opera uit de negentiende eeuw onder handen: Hamlet van Ambroise Thomas.

Hamlet is een ‘grand opéra’ in vijf aktes. Het libretto van Michel Carré en Jules Barbier is gebaseerd op een Franse bewerking van het bekende drama van Shakespeare. Prins Hamlet verzet zich tegen het huwelijk tussen zijn moeder en zijn oom, nadat zijn vader de koning vermoord is. Zijn verzet gaat ten koste van zijn geliefde Ophélie en zichzelf.

“Uit de veelheid aan personages en situaties bij Shakespeare puurden de librettisten Carré en Barbier een rechtlijnig verhaal dat weliswaar ver van het origineel stond, maar dat Thomas inspireerde tot een coherente partituur waarin hij zich een meester in muzikale sfeerschepping toonde”, zo beschrijft De Munt.

De hoofdrol van Hamlet wordt afwisselend gezongen door de baritons Stéphane Degout en Franco Pomponi. Degout was de afgelopen seizoenen in Nederland te zien in de titelrol van Don Chisciotte in Sierra Morena bij De Nederlandse Opera en ook in de New Yorkse bioscoopuitzending van Le Comte Ory.

Jennifer Larmore en Sylvie Brunet-Grupposo delen de rol van La Reine Gertrude en de rol van Ophélie is dubbel bezet met Rachele Gilmore en de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten. Andere Nederlandse inbreng is er van bariton Henk Neven in de rollen van Horatio en Premier Fossoyeur.

Hamlet gaat op 3 december in première en wordt tot en met 22 december twaalf keer opgevoerd. Een half uur voor aanvang van de voorstellingen zijn er inleidingen in het Nederlands en in het Frans.

Zie voor meer informatie de website van De Munt.

Vorig artikel

Mooie Médée in première bij OPERA2DAY

Volgend artikel

NTR vult december met opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.