BinnenkortNieuws

NTR vult december met opera

Traditiegetrouw is er in de maand december veel aandacht voor opera bij de publieke omroep. In de loop van het jaar nam de NTR een aantal producties op en samen met enkele documentaires leidt dat tot een rijk aanbod, dat op de zondagen van december op Nederland 2 te zien zal zijn.

Deidamia van De Nederlandse Opera is één van de producties in de operaprogrammering van de NTR (foto: Ruth Walz).
Deidamia van De Nederlandse Opera is één van de producties in de operaprogrammering van de NTR (foto: Ruth Walz).

Twee documentaires over opera en drie grote producties van De Nederlandse Opera staan op de planning van de operamaand, die met vijf zondagen in december extra lang duurt. Hieronder vindt u een toelichting op het aanbod.

Zondag 1 december 2013: de rollen van Plácido Domingo
In NTR Podium wordt de documentaire Plácido Domingo: My Greatest Roles uitgezonden. Het is een herhaling van september vorig jaar. In de documentaire vertelt de Spaanse tenor over de belangrijkste rollen die hij vervulde in talloze opera’s. Hij is te zien in onder meer Carmen, Tosca, La Fanciulla del West, Lohengrin en Otello.

Zondag 8 december: het werk van Pierre Audi
In het programma 25 Jaar Pierre Audi bij DNO wordt een overzicht gegeven van het werk dat Audi maakte voor De Nederlandse Opera. Programmamaker Hans Haffmans praat met Audi over zijn werk en leven aan de hand van de tv-registraties die van zijn operaregies werden gemaakt. De opera’s van Claudio Monteverdi en ook de Ring des Nibelungen van Richard Wagner komen aan bod.

Zondag 15 december: Die Zauberflöte van Mozart
Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Marc Albrecht begeleidde de decemberproductie van De Nederlandse Opera van vorig jaar. Naast hoofdrollen door Brindley Sherratt en Maximilian Schmitt was er Nederlandse inbreng door Maarten Koningsberger als Sprecher en Thomas Oliemans als Papageno. De co-productie met de English National Opera en het festival van Aix-en-Provence werd geregisseerd door Simon McBurney. Het oordeel in de recensie op Place de l’Opera luidde: “Spectaculair maar wat weinig kleur.”

Dit is de NTR-trailer:

Zondag 22 december: Guillaume Tell van Rossini
Het was een lang gekoesterde wens van Pierre Audi om de vocaal veeleisende opera van Rossini op de planken te brengen. Begin 2013 gebeurde dat bij De Nederlandse Opera, onder muzikale leiding van Paolo Carignani en in het decor van George Tsypin, die ook de Ring-cyclus vormgaf. De rol van Guillaume Tell werd gezongen door Nicola Alaimo, met Helena Rasker als zijn vrouw Hedwige en in de rol van Mathilde sopraan Marina Rebeka. Andere bekende namen waren John Osborn als Arnold en Eugénie Warnier als Jemmy.

“John Osborn is dé reden om te gaan kijken en luisteren, hij is de held van Tell”, schreef Place de l’Opera over deze productie.

De trailer:

Zondag 29 december: Deidamia
Van maart 2012 dateert de opname van Deidamia van Händel, waarvan de première op 15 maart plaatsvond in het Amsterdamse Muziektheater. Het ensemble Concerto Köln stond onder leiding van Ivor Bolton, David Alden maakte een regie die door de media als ‘mal, ingetogen maar keurig gedoseerd’ maar ook als ‘plat entertainment’ werd gekenschetst. Op Place de l’Opera was het oordeel dat de serie aan de Trojaanse oorlog gewijde opera’s van DNO met deze Deidamia een ‘verukkelijke finale’ kreeg.

De trailer:

De zondagmiddaguitzendingen beginnen altijd om 13.00 uur op Nederland 2. Wie goed voorbereid wil zijn, kan van elke opera de inleiding die in het theater werd gegeven als podcast downloaden. Ga daarvoor naar de iTunes Store en zoek op de podcasts van De Nederlandse Opera. Alle inleidingen van de laatste jaren zijn nog te beluisteren of te downloaden.

Ook op de digitale zender Cultura24 is heel veel aandacht voor opera. In de week van 7-13 december staan veel programma’s daar in het teken van opera. Daarover leest u binnenkort meer op Place de l’Opera.

Vorig artikel

De Munt sluit jaar af met Thomas' Hamlet

Volgend artikel

Dieproerende hommage aan jarige Britten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.