BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Mijnssen regisseert Werther in Saarbrücken

De Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen ensceneert een nieuwe Werther bij het Saarländisches Staatstheater in Saarbrücken. De productie, met decors en kostuums van Ben Baur, gaat op 22 februari in première en is tot eind mei te zien. Mijnssen: “Ik heb het gevoel dat het bijzonder gaat worden.”

Jetske Mijnssen (foto: Marco Borggreve).
Jetske Mijnssen (foto: Marco Borggreve).

Mijnssen is voor de tweede keer te gast in Saarbrücken. Eerder regisseerde ze Der Cid van Louis Théodore Gouvy, nu is ze gevraagd om een nieuwe enscenering van Massenets bekende opera Werther uit te denken.

“Ontwerper Ben Baur en ik zijn met ons concept op een intens ontroerende thematiek gestoten: het tonen en voelbaar maken van het onzegbare”, vertelt Mijnssen vanuit de stad aan de Saar. “Onze Werther speelt in 1893, in een beklemmend sociaal milieu, waar niets kan of mag en de emoties onder het oppervlak broeien. We willen laten zien welke sociaal wenselijke ‘rollen’ Werther en Charlotte spelen en welke vulkaan ondertussen in hen tot uitbarsting komt.”

Werther is een stuk over de strijd tussen gevoel en verstand”, vervolgt Mijnssen. “Charlotte staat tussen twee mannen: de brave, stabiele, verantwoordelijke Albert (die haar moeder voor haar als man heeft uitgezocht voordat zij stierf), en de hartstochtelijke, onberekenbare, erotische Werther. Zij staat voor de keuze tussen twee mogelijke levens: één van zekerheid, vriendschappelijke liefde en kalmte en één van maatschappelijke onzekerheid, onstuimige liefde en passie.”

De regisseur ziet in het conflict tussen gevoel en verstand een aanknopingspunt voor haar regie, aangezien het volgens haar nog altijd “uiterst actueel” is. Praktisch werkt ze dat uit door zowel Werther als Charlotte een dubbelganger te geven. “Dat geeft me de mogelijkheid om te tonen hoe ze zich laten zien – hoe ze hun ‘rol’ in het leven spelen – en tegelijkertijd hoe ze denken en voelen.”

Mijnssen beschrijft ter illustratie de grote briefscène van Charlotte uit de derde akte. “De zangeres Charlotte leest de brieven aan ons voor, terwijl haar dubbelgangster als brave echtgenote naast haar Jules Verne lezende man zit te borduren. Charlotte wil zo graag een goede echtgenote zijn, maar haar hele wezen verlangt naar Werther.”

De nieuwe productie wordt bezet met zangers uit het huisensemble, onder wie Mickael Spadaccini en Algirdas Drevinskas in de titelrol, Tereza Andrasi en Judith Braun als Charlotte en James Bobby en Stefan Röttig als Albert.

Werther gaat op 22 februari in première in het Staatstheater in Saarbrücken (zo’n 450 km van Amsterdam) en is daar tot en met 31 mei nog negen keer te zien. Zie voor meer informatie de website van het Saarländisches Staatstheater.

Mijnssen reist na de Saarbrücker première naar het noorden van Duitsland, waar ze in Hamburg zal werken aan een nieuwe productie van Händels Almira (première 25 mei). Zie voor meer informatie haar persoonlijke website.

Vorig artikel

Kozelj zingt Sea Pictures bij Studenten Orkest

Volgend artikel

Beekman zingt titelrol in Weense Platée

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.