BinnenkortNieuws

Verkoop Robeco SummerNights gestart

Al meer dan 25 jaar brengt het Amsterdamse Concertgebouw een serie concerten onder de titel Robeco SummerNights. Komende zomer is er op klassiek-vocaal gebied te genieten van opera, orkestliederen en – helemaal in stijl van de Robeco-serie – de nodige cross-over. De kaartverkoop is onlangs begonnen.

Judith van Wanroij zingt in 'Opera meets the blues' op 2 augustus.
Judith van Wanroij zingt in ‘Opera meets the blues’ op 2 augustus.

“Twee lange lome maanden waarin het publiek zich, als de avond valt, muzikaal kan laten opfrissen.” De zomer van 2014 is nog ver weg, maar op de website van de Robeco SummerNights wordt inspiratie, kwaliteit en ontroering voorspeld in een zomer die eindeloos mag duren. Traditiegetrouw is de programmering een mix van klassiek, jazz, wereldmuziek en allerlei kruisbestuivingen tussen de genres.

Zanger Huub van der Lubbe en zijn band De Dijk – die onlangs op tournee waren met Amsterdam Sinfonietta – openen de serie concerten op zaterdag 28 juni en vanaf dat moment is er dagelijks muziek in het gebouw aan de Amsterdamse Van Baerlestraat.

Opera

Operaliefhebbers krijgen twee producties voorgeschoteld, die eerder in scenische vorm door Nederland reisden. Op woensdag 2 juli is dat La Traviata, waarmee Opera Zuid zijn lopende seizoen besluit.

De opera van Verdi, in een regie van Frank Van Laecke en met Per-Otto Johansson voor de philharmonie zuidnederland, gaat op 24 mei in première en toert dan tot 14 juni door Nederland. In het Concertgebouw zal een concertante versie worden gebracht door solisten als Adreana Kraschewski als Violetta, Miranda van Kralingen als Annina, Marjolein Niels als Flora Bervoix en Eric Laporte en Marcel van Dieren als vader en zoon Germont.

De philharmonie zuidnederland keert op vrijdag 11 juli terug met een programma dat weliswaar alleen instrumentaal is, maar dat bestaat uit werken uit opera’s, zoals Rossini’s ouverture uit La Cenerentola, de wals uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss en een selectie uit West Side Story van Leonard Bernstein. Voor het orkest uit het zuiden staat dirigent Ed Spanjaard.

Op donderdag 14 augustus komt de cast van Il Barbiere di Siviglia, zoals de Nederlandse Reisopera hem opvoerde in november en december 2013, nog een keer samen. De opera van Rossini wordt concertant gebracht door de solisten die ook in voorstellingen tijdens de tournee zongen, zoals Mark Milhofer als de graaf Almaviva, Peter Bording als Figaro en Karin Strobos in de rol van Rosina. Op het podium ook Het Gelders Orkest en het Nationaal Opera en Concert Koor onder leiding van Antonino Fogliani.

‘Opera meets the blues’ is het motto van een concert op 2 augustus waarin de klassieke sopraan Judith van Wanroij en mezzo Hetty Jansen de confrontatie aangaan met het trio van jazzpianist Peter Beets.

De samenwerking gaat terug naar de schooltijd van de sopraan en de pianist, in Groenlo. Dat blijkt uit de podcast die Place de l’Opera in de zomer van 2012 met Judith van Wanroij maakte. In die zomer werd een eerste ‘Opera meets the blues’ gebracht tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Enkele fragmenten van het optreden toen zijn te horen in de podcast. In het concert met het jazztrio brengen de zangeressen liederen van Saint-Saëns, Fauré en Poulenc in een swingende jas.

Lied

Op dag twee van de Robeco SummerNights, zondag 29 juni, is Mahlers Vierde Symfonie te horen. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt het werk onder leiding van Markus Stenz en met vocale medewerking van de sopraan Aga Mikolaj.

Mezzosopraan Karin Strobos treedt op met pianiste Daria van den Bercken en fluitiste Felicia van den End (foto: Keke Keukelaar).
Mezzosopraan Karin Strobos treedt op met pianiste Daria van den Bercken en fluitiste Felicia van den End (foto: Keke Keukelaar).

Op 5 augustus is Karin Strobos weer even in Nederland te horen, ditmaal met het trio dat ze vormt met pianiste Daria van den Bercken en fluitiste Felicia van den End. Op hun programma staat muziek van onder anderen Bizet, Massenet, Fauré en Ravel.

Claron McFadden en Sven Ratzke zingen op zaterdag 9 augustus repertoire van Kurt Weill in een programma waaraan wordt meegewerkt door zangeres Fay Lovsky. “De wereld van Kurt Weill is fluweelzacht en gruizig. Denk aan peeskamertjes, de geur van sigaren en de sfeer van Berlijn in de jaren twintig”, zo belooft het programma.

Op dinsdag 12 augustus brengen de heren van Frommermann een programma met “Greatest Hits”. De muzikale hoogtepunten van de afgelopen jaren komen voorbij: de heren steken Puccini, het Hollandse levenslied en alles wat daartussen zit in een nieuwe, passende outfit. Het is één van de zeldzame optredens dit jaar van het gezelschap, dat eind 2014 met een kerstprogramma op tournee zal gaan.

De Vier Letzte Lieder van Richard Strauss worden op vrijdag 22 augustus gezongen door de Canadese sopraan Erin Wall. Het Melbourne Symphony Orchestra onder leiding van Sir Andrew Davis begeleidt haar.

Het complete programma en informatie over de kaartverkoop vindt u op de website van Robeco SummerNights.

Vorig artikel

Koffertjes met geld beheersen Lohengrin

Volgend artikel

Vlaamse Opera overtuigt met 'andere' Otello

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.