Home » Binnenkort, Nieuws

Radio Filharmonisch speelt Missa solemnis

Utrecht20 februari 2014 Geen reacties

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor spelen op vrijdag 28 februari de Missa solemnis van Beethoven in De Vrijdag van Vredenburg. Koor en orkest worden geleid door Jérémie Rhorer, onder anderen Ruth Ziesak en Maximilian Schmitt vertolken de solopartijen.

Jérémie Rhorer (foto: Yannick Coupannec).

Jérémie Rhorer (foto: Yannick Coupannec).

De Missa solemnis is “één van de grootste, avondvullende vocale meesterwerken uit de westerse cultuur”, aldus De Vrijdag van Vredenburg. Beethoven schreef het werk voor aartshertog Rudolf, toen die aartsbisschop van Olmütz werd. De mis was echter niet op tijd af voor de inwijding. Uiteindelijk beleefde het werk zijn wereldpremière in 1824 in Sint-Petersburg, met dank aan de steun van een Russische prins.

Beethovens mis is berucht vanwege de hoge moeilijkheidsgraad voor koor, orkest en solisten. De Engelse dirigent John Eliot Gardiner vergeleek het werk ooit met “het beklimmen van de Mount Everest, maar dan zonder zuurstofmasker”.

De Franse dirigent Jérémie Rhorer, pupil van Marc Minkowski en William Christie, gaat op vrijdag 28 februari die beklimming aan, voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Rhorer dirigeerde in november 2012 al eens De Vrijdag van Vredenburg.

De vier solistenpartijen worden ingevuld door sopraan Ruth Ziesak, alt Gerhild Romberger, tenor Maximilian Schmitt (de Tamino van Die Zauberflöte bij De Nationale Opera) en bas Johannes Weisser.

De uitvoering begint om 20.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van De Vrijdag van Vredenburg.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.