Buitenlands nieuwsNieuws

Beekman oogst enorm succes als Platée

De Nederlandse tenor Marcel Beekman heeft een enorm succes geboekt als Platée in een nieuwe productie van Rameaus opera bij het Theater an der Wien. De pers komt superlatieven tekort om zijn optreden te beschrijven.

Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).
Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).

Marcel Beekman is de hoofdpersoon in de nieuwe Platée die regisseur Robert Carsen voor het Theater an der Wien, de Opéra Comi que in Parijs en het Lincoln Center in New York heeft gemaakt. De productie ging maandag in Wenen in première, onder muzikale leiding van Paul Agnew.

In Carsens versie speelt Beekman een “would-be fashionista” die achter haar rug om uitgelachen wordt door de Parijse modewereld. Zijn optreden in de travestierol kon op zeer veel bijval rekenen. “Marcel Beekman verricht een wonder”, schrijft de Süddeutsche Zeitung. “Van de eerste tot de laatste noot (…) geeft hij een volledig kloppend vrouwenportret.”

Het Duitse dagblad noemt Beekman een ‘Meistersänger’ en andere kranten beamen dat. “Wat Beekman deze avond presteert, grenst aan het opheffen van de zwaartekracht”, schrijft de Wiener Zeitung. En de Kurier meent: “Beekman bewijst zich als aartskomediant, laat de tragische ondertonen niet weg en is vocaal simpelweg een sensatie. Perfect!”

Beekman is nog tot en met 28 februari in Wenen als Platée te zien en hervat de rol in dezelfde productie van 20 tot en met 28 maart bij de Opéra Comique in Parijs. Op 2 april is er een voorstelling in New York.

De Oostenrijkse televisiezender ORF besteedde maandag de nodige aandacht aan de productie van Platée. Zie de website van ORF voor het filmpje.

Vorig artikel

Radio Filharmonisch speelt Missa solemnis

Volgend artikel

Goud voor Oranje, ook in Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.