BinnenkortNieuws

Reisopera herneemt Johannes Passion

De Nederlandse Reisopera toert vanaf 21 maart door het land met een geënsceneerde Johannes Passion. Dale Duesing maakte de productie in 2011. De herneming wordt geleid door Klaas Stok, die voor de Baroque Academy van het Nederlands Symfonieorkest staat.

Johannes Passion RepriseDe Nederlandse Reisopera boekte in 2011 veel succes met zijn enscenering van de Johannes Passion van Bach. Het operagezelschap noemt het werk “de meest menselijke van de vier passieverhalen in het Nieuwe Testament en daarom bijzonder geschikt om geënsceneerd op de bühne te brengen”.

Het was destijds de allereerste Nederlandse enscenering van Bachs werk. Bariton en regisseur Dale Duesing ‘klaarde de klus’, en met zo veel succes dat de Reisopera de productie na drie jaar weer terug op het toneel brengt in een tournee langs elf theaters.

Duesing maakte als operazanger een grote carrière, waarin hij optrad in vooraanstaande huizen als de Metropolitan Opera, het Royal Opera House en La Scala. Zijn regiedebuut maakte Duesing in Frankfurt, met Il Viaggio a Reims. De Reisopera nodigde hem voor het eerst uit voor Medea en vroeg hem terug voor de Johannes Passion. Later dit jaar zal hij terugkeren in Sweeney Todd, dan niet als regisseur maar als vertolker van de titelrol.

Robert Burt en Quirijn de Lang keren terug in de rollen van Evangelist en Jezus. Ook Burt zal later dit jaar terugkeren voor Sweeney Todd. Hanneke de Wit neemt de rol van Maria/sopraan wederom voor haar rekening en ook Owen Willetts en Yves Saelens keren terug in hun rollen.

Nieuw is bariton Nicholas Crawley, lid van het ZangersEnsemble van de Reisopera. Hij zingt de rol van Petrus. En ook Vitali Rozynko (Pilatus) maakt zijn eerste opwachting in deze productie.

De Johannes Passion wordt uitgevoerd door de Baroque Academy van het Nederlands Symfonieorkest en het Nationaal Opera en Concert Koor. Beide staan onder leiding van Klaas Stok.

De reprise gaat op 21 maart (de verjaardag van J.S. Bach) in première en is in elf steden te zien. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Opera in de media: week 12

Volgend artikel

Bieito regisseert Sjostakovitsj's Lady Macbeth

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.