Binnenkort

Matinee brengt Vinci-opera met vijf counters

De NTR ZaterdagMatinee voert op 10 mei in Amsterdam de opera Artaserse op van Leonardo Vinci, een componist die volgens de concertserie de vergelijking met Vivaldi en Händel kan doorstaan. De cast telt maar liefst vijf countertenoren.

Diego Fasolis.
Diego Fasolis.

Leonardo Vinci (niet te verwarren met alleskunner Leonardo da Vinci) was een Italiaanse componist die leefde van 1690 tot 1730. Naar verluidt kwam hij zo vroeg aan zijn einde doordat hij vergiftigd werd door de jaloerse echtgenoot van een adellijke dame met wie hij een affaire had.

Vinci was een grote naam in zijn tijd. Hij was vooral bekend van zijn opera’s; in eerste instantie van zijn komische opera, maar later ook van serieuze werken. Volgens de NTR ZaterdagMatinee kunnen Vinci’s opera’s zich meten aan die van Vivaldi en Händel.

Artaserse is één van Vinci’s serieuze opera’s, bij sommigen wellicht bekend van de aria ‘Vo solcando’. Het verhaal is gebaseerd op het leven van koning Artaserse van het Perzische Rijk en vertelt over de intriges rond hem, nadat hij zijn vermoorde vader Darius is opgevolgd. “Een zinderende mix van liefde en politiek, met een gelukkig einde”, belooft de Matinee.

Aangezien vrouwen in de tijd van Vinci niet mochten optreden in Rome – de stad waar de opera in wereldpremière ging – werden alle vijf de vrouwelijke rollen bezet met castraten. In de uitvoering van de ZaterdagMatinee nemen vijf countertenoren die partijen over. En niet de minsten: Vince Yi zingt de titelrol, Max Emanuel Cencic vertolkt Mandane, Franco Fagioli is Arbace, Valer Barna-Sabadus zingt Semira en Yuriy Mynenko vertolkt Megabise. Daniel Behle staat daar tegenover als enige tenor. Hij zingt Artabano.

De productie wordt van orkestmuziek voorzien door Concerto Köln, een barokensemble dat in 1985 werd opgericht en opnamen maakte met barokspecialisten als René Jacobs en Ivor Bolton. Voor Artaserse wordt het ensemble geleid door Diego Fasolis.

Artaserse wordt op 10 mei van 13.00 tot 16.35 uur opgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. De uitvoering wordt ook live uitgezonden op Radio 4. Boek uw kaarten via www.concertgebouw.nl.

Hieronder als voorproefje de aria ‘Vo solcando’, uitgevoerd door Franco Fagioli, één van de castleden in Amsterdam:

Vorig artikel

Luikse opera voert sprookjesopera Grétry op

Volgend artikel

Metropolitan Opera vertoont Così fan tutte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.