BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luikse opera voert sprookjesopera Grétry op

De Opéra Royal de Wallonie in Luik zet vanaf 23 april driemaal de sprookjesopera Zémire et Azor van de Belgische componist André-Modeste Grétry op het toneel. De opera, gebaseerd op het verhaal van ‘Belle en het beest’, wordt geleid door Guy van Waas en geregisseerd door Bernard Pisani.

Standbeeld van componist Grétry, voor het operahuis in Luik.
Standbeeld van componist Grétry, voor het operahuis in Luik.

André-Modeste Grétry, een in Luik geboren componist uit de achttiende, begin negentiende eeuw, schreef zijn opera Zémire et Azor op persoonlijk verzoek van koningin Marie-Antoinette. Zij wilde graag dat het sprookje van Belle en het beest omgezet zou worden in een muzikale voorstelling. Het werk ging in 1771 in première.

In de opera belandt koopman Sander na schipbreuk te hebben geleden in het merkwaardige paleis van de monsterlijke Azor. Niet wetend waar hij is, plukt Sander een roos uit de tuin. Daarop verschijnt Azor en stelt hem voor een keus: hij moet betalen met zijn leven voor het stelen van de roos of hij moet één van zijn drie dochters naar het paleis zenden.

Sanders dochter Zémire hoort daarvan en offert zichzelf op. Doodsbang gaat ze in het paleis wonen, maar al snel ontdekt ze dat er achter het beestachtige uiterlijk van Azor een veel vriendelijker mens schuilgaat. Uiteindelijk groeit de liefde tussen de twee en wordt de vloek waar Azor onder leefde verbroken. Net als in de Disney-film…

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt de opera in een nieuwe productie van Bernard Pisani. Het decor en de kostuums zijn gebaseerd op de oorspronkelijke ontwerpen van Frédéric Pineau bij de wereldpremière.

De hoofdrollen worden vertolkt door Dima Bawab (Zémire) en Xavier Rouillon (Azor). Jacques Calatayud zingt de koopman Sander en Giovanni Iovino is zijn knecht Ali. Verder zingt Sabine Conzen de rol van Fatmé en Julie Bailly de partij van Lisbé.

Zémire et Azor wordt slechts driemaal opgevoerd: op 23, 26 en 27 april. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Opera in de media: week 17

Volgend artikel

Matinee brengt Vinci-opera met vijf counters

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.