BinnenkortNieuws

Padmore zingt Schumanns Dichterliebe

Tenor Mark Padmore en pianist Andrew West zijn op dinsdag 13 mei te gast in de Kleine Zaal van het Concertgebouw voor een recital met repertoire van Beethoven, Birtwistle en Schumann. ‘Centrepiece’ van het programma is Schumanns cyclus Dichterliebe.

Mark Padmore (foto: Marco Borggreve).
Mark Padmore (foto: Marco Borggreve).

Mark Padmore is één van de vaste ‘klanten’ in de vocale series van het Concertgebouw in Amsterdam. In november vorig jaar gaf hij er een Britten-recital, in oktober 2012 zong hij al eens Dichterliebe en een halfjaar daarvoor vertolkte hij Schwanengesang van Schubert.

Op 13 mei duikt Padmore opnieuw in de bekendste liederencyclus van Robert Schumann. De Duitse componist schreef Dichterliebe op gedichten van Heinrich Heine. De cyclus bevat zestien liederen, die in 1844 voor het eerst gepubliceerd werden.

Dichterliebe is geen rozengeur en maneschijn”, aldus het Concertgebouw. “In soms bijtende ironie schildert Schumann de wanhoop van de afgewezen hoofdpersoon. Een kolfje naar de hand van Padmore, al legt hij de lat wel hoog: ‘Pas als ik voel dat het publiek oor heeft voor de eenheid van zang, piano én poëzie, dan is mijn missie geslaagd.’”

Padmore combineert de Schumann-reeks met An die ferne Geliebte van Beethoven, een reeks van zes liederen, en Songs from the Same Earth van Birtwistle, een cyclus die in juni 2013 in een uitvoering van Padmore en West zijn wereldpremière beleefde en nu voor het eerst in Nederland te horen is.

Het recital begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Discografie: Faust

Volgend artikel

Opera aan de Schie houdt open podium

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.