Binnenkort

Opera in de media: week 20

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (10 – 16 mei 2014) onder meer aandacht voor mezzosopraan Joyce DiDonato in sprookjesopera’s van Rossini en Massenet en voor de vijf countertenoren in één opera op radio en tv.

Video

De opname van La Cenerentola uit 2009 verscheen ook op dvd.
De opname van La Cenerentola uit 2009 verscheen ook op dvd.

La Cenerentola ook op tv
De Metropolitan Opera bewaakt dat de uitzendingen van het Live in HD-programma alleen in de bioscopen vertoond worden, en niet online of op tv kunnen worden bekeken. Toch kan de liefhebber zonder een bioscoop te bezoeken op zaterdagavond de New Yorkse La Cenerentola zien. Het is dezelfde regie van hetzelfde productieteam, alleen gaat het op Mezzo om een opname uit 2009, met andere zangers dan dit weekend in New York.

Bij Mezzo geen Joyce DiDonato maar Elīna Garanča, die bij haar recital in Amsterdam afgelopen week een hartgrondig ‘asjemenou’ ontlokte aan de recensent. En waar het bioscoop- en radiopubliek Juan Diego Flórez als Don Ramiro zal zien, is dat op tv tenor Lawrence Brownlee. De muziek van Rossini werd in 2009 gespeeld door het Metropolitan Opera-orkest onder leiding van Maurizio Benini.
Mezzo: zaterdag 10 mei om 20.30 u.

Nieuwe geluiden
In VPRO’s Vrije Geluiden is er aandacht voor de openingsvoorstelling van de Operadagen Rotterdam, Soselo in Siberia. De nieuwe productie van 33 1/3 Collective en het Rosa Ensemble wordt op 22 en 23 mei uitgevoerd in de Rotterdamse Schouwburg.
Nederland 2: zondag 11 mei om 10.30 u.

Vijf counters op een rij
In de operaproductie Artaserse van Leonardo Vinci staan vijf countertenors tegelijk op het toneel. Een dag nadat de concertante versie is uitgevoerd in het Concertgebouw brengt NTR Podium een verslag van de uitvoering in Versailles, in het operatheater daar. Documentairemaakster Marlies Huitink sprak met de zangers over het fenomeen countertenor en de toenemende populariteit ervan. Ook dirigent Diego Fasolis, van het begeleidende barokensemble Concerto Köln, komt aan het woord.

Na de documentaire wordt een registratie uitgezonden van een concert dat de Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes gaf op 29 december 2013 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hij zong wereldlijke cantates van Antonio Vivaldi, begeleid door La Sfera Armoniosa.
Nederland 2: zondag 11 mei om 13.00 u.

Becoming TraviataBecoming Violetta
De documentaire Becoming Violetta, over zangeres Natalie Dessay, die aan het werk gaat met de rol van Violetta in La traviata van Verdi, was al eerder in bioscopen te zien. Het Uur van de Wolf zendt het portret nu op tv uit.
Nederland 2: donderdag 15 mei om 23.20 u.

Bekroonde Butterfly
Regisseur Frank Van Laecke en de solisten Marcel van Dieren en Jacques de Faber, die nu aan het werk zijn voor de première van La traviata, op 24 mei bij Opera Zuid, werkten al eerder samen. In 2012 werd hun zeer succesvolle productie van Madama Butterfly van Puccini verkozen tot Opera van het jaar 2012. In de nacht van donderdag op vrijdag is hij nog eens te zien bij BravaNL. In de hoofdrollen zongen Soojin Moon als Cio-Cio-San, Adriano Graziani als Pinkerton en Karin Strobos als Suzuki.
BravaNL: vrijdag 16 mei om 00.01 u.

Audio

Diego Fasolis leidt de concertante uitvoering van Artaserse.
Diego Fasolis leidt de concertante uitvoering van Artaserse.

Catfight in het Concertgebouw
Alleen al de spectaculaire bezetting met liefst vijf countertenoren maakt de uitvoering van Artaserse, zaterdagmiddag in het Amsterdamse Concertgebouw, tot een bijzondere gebeurtenis. In de hoofdrollen: Vince Yi, Max Emanuel Cencic, Franco Fagioli, Valer Barna-Sabadus en Yuriy Mynenko. Er doet ook een ‘gewone’ tenor mee, Daniel Behle. Het werk van Leonardo Vinci wordt in de NTR ZaterdagMatinee concertant uitgevoerd door Concerto Köln onder leiding van Diego Fasolis.
Radio 4: zaterdag 10 mei om 13.00 u.

Sprookje van Massenet
De echte Songfestivalkenners hebben natuurlijk allang ontdekt dat de Nederlandse inzending een ‘rip-off’ is van de opera La fanciula del West, inclusief een gitaarspelende Minnie en Dick Johnson met hoed. Maar een Puccini-opera in drie minuten kan nauwelijks concurrentie zijn voor de productie die NTR Opera Live zaterdagavond brengt: Cendrillon (Assepoester) van Jules Massenet. Joyce DiDonato zingt de hoofdrol en Alice Coote is de prins. De opname werd begin dit jaar gemaakt in het Liceu in Barcelona. Het productieduo bestond uit dirigent Andrew Davis en regisseur Laurent Pelly.
Radio 4: zaterdag 10 mei om 18.50 u.

Joyce DiDonato is deze week als twee verschillende Assepoesters te zien, die van Rossini (foto) en die van Massenet (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Joyce DiDonato is deze week als twee verschillende Assepoesters te zien, die van Rossini (foto) en die van Massenet (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Alweer Joyce
De zaterdagse Metropolitan Opera-matinee is via de radio te horen bij de BBC. Radio 3 zendt Rossini’s La Cenerentola vanaf 19.00 uur rechtstreeks uit. In de hoofdrollen zingen Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez en Luca Pisaroni. Fabio Luisi staat voor het orkest van het New Yorkse operahuis. De dirigent is komende week in Nederland voor een optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest.
BBC Radio 3: zaterdag 10 mei om 19.00 u.

Weektip

Europese Operadagen in het Verenigd Koninkrijk
Europa viert in het weekend van 10 mei de European Opera Days, al is er in Nederland nauwelijks aandacht voor het jaarlijkse evenement ter promotie van opera. In Groot-Brittannië slaan de zeven operahuizen de handen ineen voor een grootschalige blik achter de schermen van opera.

Op YouTube maakt men een programma voor operanieuwelingen en operakenners. In het programma staat de matinee van La Bohème in Leeds centraal, waarbij een uitgebreide blik achter de schermen de geheimen van zangers, makers en musici onthult. Wie vragen heeft, kan die op Twitter stellen via #insideopera. Meer informatie over het programma staat op de website van The Guardian. De livestream op YouTube start om 15.00 uur.
Zaterdag 10 mei: www.youtube.com/insideopera.

Vorig artikel

NTR maakt opera met bewoners Ondiep

Volgend artikel

Seizoen Opéra Royal de Wallonie 2014/2015

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.