BinnenkortNieuws

NTR maakt opera met bewoners Ondiep

In de nieuwe driedelige televisieserie Leve de Volksopera! laat de NTR vanaf 24 mei buurtbewoners van de Utrechtse wijk Ondiep hun eigen opera zingen. Op de wijs van operaklassiekers zingen de bewoners het verhaal van Ondiep, begeleid door een klassiek orkest. Mezzosopraan Tania Kross presenteert de serie.

Mezzosopraan Tania Kross (links) presenteert de NTR-serie (foto: Lilian van Rooij).
Mezzosopraan Tania Kross (links) presenteert de NTR-serie (foto: Lilian van Rooij).

Leve de Volksopera! is een initiatief dat “een wending aan operaklassiekers en een nieuwe kijk op opera” wil geven. “Geen bekende prima donna’s of diva’s, maar gewone Ondiepers uit Utrecht die een muzikale ode brengen aan het heden en verleden van deze markante Utrechtse buurt”, schrijft de NTR.

De serie wordt georganiseerd door de Stichting Volksopera Nederland, die eerder succesvolle volksopera’s organiseerde in de Amsterdamse wijken Floradorp en Tuindorp. De stichting wil door middel van opera verschillende bewonersgroepen met elkaar in contact brengen, om zo het leefklimaat te verbeteren en daarnaast de liefde voor (opera)kunst te stimuleren.

De volksopera’s van de stichting worden gezongen in het Nederlands, door inwoners van de wijk, begeleid door professionals en gebaseerd op de melodieën van bekende operastukken en een speciaal voor de wijk geschreven libretto.

In de eerste aflevering van de tv-serie (24 mei) is te zien hoe bewoners auditie doen. Een zestal krijgt solorollen toebedeeld, de anderen vormen het Ondiepkoor. In de tweede aflevering (31 mei) gaan de buurtzangers aan de slag met zangers van het Groot Omroepkoor, die hen al coachend voorbereiden op hun optreden. Tegelijk vertellen de bewoners hun persoonlijke verhaal. In de laatste aflevering (7 juni) wordt de volksopera opgevoerd, midden in de wijk, begeleid door een klassiek orkest, voor 1.000 man publiek.

De NTR-serie is telkens om 21.20 uur te zien op Nederland 2. De afleveringen duren 35 minuten. Zie voor meer informatie de website van de NTR.

Vorig artikel

Het vocale seizoen 2014/2015 in Den Haag

Volgend artikel

Opera in de media: week 20

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.