Binnenkort

Opera in de media: week 24

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (7 – 13 juni 2014) onder meer aandacht voor de 150e verjaardag van Richard Strauss en voor Laika en Orlando in het Holland Festival.

Video

Christian Thielemann (foto: Astrid Ackermann).
Christian Thielemann (foto: Astrid Ackermann).

Frosch in Salzburg
Die Frau ohne Schatten werd tijdens het festival van Salzburg in 2011 uitgevoerd onder muzikale leiding van Christian Thielemann en de Wiener Philharmoniker. In de hoofdrollen van de productie zongen Stephen Gould als Kaiser, Anne Schwanewilms als Kaiserin en Michaela Schuster als de voedster. Het weversechtpaar werd vertolkt door Wolfgang Koch en Evelyn Herlitzius. Christof Loy regisseerde de opera.
Mezzo: dinsdag 10 juni om 20.30 u.

Netrebko als Manon
De rol van Manon in de opera van Jules Massenet was één van de successen die Anna Netrebko de afgelopen jaren in de New Yorkse Metropolitan Opera boekte. Maar ze was al eerder op haar ‘premier voyage’, in Wenen. Daar zong de sopraan naast Roberto Alagna als Le Chevalier des Grieux in een productie van Andrei Serban. Bertrand de Billy dirigeerde het orkest van de Wiener Staatsoper in deze uitvoering uit 2007.
Mezzo: woensdag 11 juni om 17.15 u.

Richard Strauss (1864-1949).
Richard Strauss (1864-1949).

Strauss jarig bij Arte
Op 11 juni wordt de 150e geboortedag van de componist Richard Strauss herdacht. Bij Arte staan twee programma’s in het teken van de componist, met eerst een live-uitzending vanuit de Semper Oper in Dresden. Negen van de vijftien opera’s die Richard Strauss componeerde gingen in het operagebouw van Dresden in première. Aan het gala dat het huis nu organiseert, wordt meegewerkt door Christian Thielemann, Christine Goerke, Anja Harteros en Camilla Nylund.

Onder de titel Richard Strauss, eine musikalische Lebensreise volgt na het concert een documentaire over de man die symfonische muziek, opera’s en liederen naliet. Zijn laatste vier zouden zeer beroemd en geliefd worden.
Arte: woensdag 11 juni om 20.15 u.

Daphne op BravaNL
Ter gelegenheid van de geboortedag van Richard Strauss zendt BravaNL de eenakter Daphne uit. Het stuk ging in oktober 1938 in première in Dresden. De opname komt uit La Fenice in Venetië, waar Stefan Anton Reck het orkest dirigeerde en June Anderson, Roberto Saccà en Scott Mac Allister enkele van de solisten waren.
BravaNL: woensdag 11 juni om 20.45 u.

Billy in Glyndebourne
Iain Paterson zingt vanaf 11 juni de rol van Don Giovanni in de uitvoeringen door de Vlaamse Opera in Gent. Hij was in 2010 in de Glyndebourne-productie van Billy Budd te zien als Mr. Redburn. In de andere hoofdrollen zongen onder anderen John Mark Ainsley (Captain Vere), Jacques Imbrailo (Billy Budd) en Matthew Rose (Mr. Flint). Het London Philharmonic Orchestra stond onder leiding van Mark Elder.
Mezzo: vrijdag 13 juni om 17.20 u.

Scène uit de Londense Salome (foto: Clive Barda / Royal Opera House).
Scène uit de Londense Salome (foto: Clive Barda / Royal Opera House).

Salome uit Londen
Richard Strauss baseerde zijn derde opera Salome op het gelijknamige toneelstuk van Oscar Wilde. Regisseur David McVicar maakte een enscenering voor het Royal Opera House in Londen. Edward Downes stond er voor het orkest, in de hoofdrollen zongen Nadja Michael (Salome), Michaela Schuster (Herodias), Thomas Moser (Herodes), Joseph Kaiser (Narraboth) en Michael Volle (Jochanaan).
BravaNL: vrijdag 13 juni om 20.35 u.

Audio

Laika live
Aan de opera Laika is zo ongeveer alles spectaculair, van de setting, de tekst, de muziek tot de solisten. Radio 4 zendt de uitvoering van zaterdagavond rechtstreeks uit, de voorlaatste dag dat het werk van componist Martijn Padding en librettist P. F. Thomése te zien zal zijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Vocale rollen – veel geprezen in de pers – zijn er van onder anderen Thomas Oliemans, Claron McFadden, Marcel Beekman en een laag, lager, laagste bas van Dennis Wilgenhof. Etienne Siebens leidt het ensemble Asko|Schönberg. Hopelijk heeft Opera Live-presentator Hein van Eekert nog tijd voor een interview met de deskundige die de opera bij iedere voorstelling inleidt voor het publiek.
Radio 4: zaterdag 7 juni om 19.45 u.

Dialogues uit Londen
De BBC-radio brengt een live-uitzending vanuit Covent Garden van Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc. Onder regie van Robert Carsen is een groot aantal bekende namen te horen in het Londense operahuis, zoals Sally Matthews, Emma Bell, Sophie Koch, Thomas Allen en Alan Oke. Voor het eerst sinds 2007 staat dirigent Simon Rattle in de bak van het Royal Opera House.
BBC Radio 3: zaterdag 7 juni om 19.45 u.

The Sea op zondag
In Het Zondagmiddagconcert is een recente opname te horen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan. Met als vocale solisten Sophie Bevan en Mark Stone werd van Ralph Vaughan Williams zijn eerste symfonie, ‘A Sea Symphony’, uitgevoerd.
Radio 4: zondag 8 juni om 14.00 u.

René Jacobs: "Orlando is één van de meest geslaagde opera's van Händel" (foto: Marco Borggreve). (Lees het interview)
René Jacobs: “Orlando is één van de meest geslaagde opera’s van Händel” (foto: Marco Borggreve). (Lees het interview)

Orlando op de radio
Een opera, live op de Nederlandse tv, dat komt zeer zelden voor, zelfs niet tijdens het Holland Festival. Ook deze vrijdag, bij de uitvoering van Orlando van Händel, zijn alleen de microfoons van NTR Opera Live aanwezig. De productie, die in het kader van het Holland Festival naar Amsterdam komt, is te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het Vlaamse B’Rock staat onder leiding van René Jacobs, solisten zijn onder anderen Bejun Mehta, Konstantin Wolff en Lenneke Ruiten.
Radio 4: vrijdag 13 juni om 18.30 u.

Weektip

Rosenkavalier op Mezzo en als stream
Onlangs ging in Glyndebourne een nieuwe productie van Der Rosenkavalier in première. De 80e aflevering van het operafestival begon met een rel, toen bezorgde zangeressen ontdekten dat critici, en dus ook het publiek, niet alleen naar de muziek luisteren, maar ook daadwerkelijk naar het podium kijken als er gezongen wordt. De schrik zat er goed in, en een paar onaardige zinnen van critici leidden tot een opwinding die zich heel goed zou lenen voor een operalibretto. Of een scène in Little Britain.

Inmiddels is de opera, ondanks of dankzij alle aandacht, een dikke hit. Dit weekend is de productie te zien in Britse bioscopen, maar wereldwijd ook via internet en op Mezzo. De productie van regisseur Richard Jones en dirigent Robin Ticciati voor de London Philharmonic heeft als solisten Kate Royal als Marschallin en Tara Erraught als Octavian. Teodora Georghiu is Sophie en Lars Woldt is Baron Ochs. Mezzo zendt de voorstelling via tv uit en wie de stream wil volgen, kan die vinden op de websites van The Telegraph en die van het festival zelf.
Zondag 8 juni om 19.00 u. (Mezzo) en 17.30 u. (streams)

Vorig artikel

DiDonato als Stuarda: zo klinkt grootheid

Volgend artikel

Nieuw gezelschap voor opera, dans en toneel

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. Hein van Eekert
  6 juni 2014 at 21:55

  Beste François,
  Het wordt, geloof ik, een interview met de librettist en de componist van Laika. Gelukkig maar, want die inleider is nogal een kapsonesventje, heb ik begrepen. 😉

  Hartelijke groet,
  Hein van Eekert
  NTR Operalive