Nieuws

Nieuw gezelschap voor opera, dans en toneel

De Nederlandse podiumkunsten krijgen er in seizoen 2014/2015 een nieuw gezelschap bij: ODD Continent. Dit initiatief van Malcolm Rock wil voorstellingen maken waarin opera, dans en toneel worden gecombineerd. De eerste productie wordt het operaballet Homebody, dat vanaf september op tournee gaat.

ODD Continent“ODD Continent tart de wetten van de klassieke podiumkunsten en smeedt opera, dans en toneel tot een krachtig geheel – groter dan de som der delen”, zo beschrijft het nieuwe gezelschap zichzelf. “Opera, dans en toneel zijn gevestigde disciplines met diepe wortels in de klassieke traditie, maar zelden gaan ze een hechte verbinding met elkaar aan.”

Schrijver en regisseur Malcolm Rock, die ervaring heeft in alle drie de disciplines waar ODD zich mee bezig wil gaan houden, richtte het gezelschap op en speelt ook een centrale rol in de debuutproductie Homebody.

Rock schreef het libretto van dit operaballet, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 2001 van Tony Kushner, een Amerikaanse toneelschrijver die onder meer een Pulitzer Prize won en het script voor de film Lincoln schreef. Rock heeft Kushners toneelstuk ingekort en de zoektocht naar individueel geluk centraal gesteld.

Monic Hendrickx, gastactrice van het Noord Nederlands Toneel, speelt de hoofdrol in Homebody. Zij staat naast diverse balletdansers van Het Nationale Ballet en twee operazangers: Alistair Shelton-Smith en Jeroen de Vaal.

De muziek voor Homebody is gecomponeerd door Colin Benders en de choreografie wordt gecreëerd door Remi Wörtmeyer, eerste solist bij Het Nationale Ballet. Malcolm Rock doet zelf de regie en ontwerpt het decor.

ODD Continent zal vanaf 18 september een tournee maken met Homebody, langs onder meer de Stadsschouwburg Amsterdam, het Parktheater Eindhoven, het Wilminktheater Enschede en de Stadsschouwburg Utrecht.

Zie voor meer informatie de website van ODD Continent.

Vorig artikel

Opera in de media: week 24

Volgend artikel

Alles klopt in Robert Carsens Falstaff

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.