Binnenkort

Opera in de media: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 (14 – 20 juni 2014) onder meer aandacht voor Laika in de Stadsschouwburg, voor de nieuwe Traviata met Diana Damrau in Parijs en voor Philip Glass.

Video

Emily Magee (foto: Johannes Ifkovits).
Emily Magee (foto: Johannes Ifkovits).

Ariadne in Zürich
Komend seizoen zingt Eva-Maria Westbroek de hoofdrol in Richard Strauss’ Ariadne auf Naxos in Zürich. Ze zal dan begeleid worden door dirigent Fabio Luisi, die onlangs in Nederland was en liet weten uit te kijken naar die samenwerking. De Ariadne die Mezzo vanavond uitzendt, komt ook uit Zürich en dateert van 2006. Toen was Christoph von Dohnányi de dirigent en deed Claus Guth de regie. In de belangrijkste rollen ziet u Michelle Breedt, Emily Magee en Michael Volle.
Mezzo: zaterdag 14 juni om 20.30 u.

De winnaars op Canvas
De Vlaamse tv zendt een concert uit met de eerste zes laureaten van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor zang 2014. Ze worden daarbij begeleid door het orkest van de Opéra Royal de Wallonie onder leiding van chef-dirigent Paolo Arrivabeni. Het optreden van de zes hoogst geklasseerden werd opgenomen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten op 10 juni 2014.
Canvas: zondag 15 juni om 12.25 u.

Scène uit Laika (foto: Marco Borggreve).
Scène uit Laika (foto: Marco Borggreve).

Impressie van Laika
De eindtune van de talkshow van Robbert, een rol van Thomas Oliemans, is uitgeklonken. Hij ging op 8 juni voor het laatst de hoogte in, op weg naar zijn helden Laika de ruimtehond en Joeri Gagarin de astronaut. In NTR Podium ziet u een impressie van de opera Laika van Martijn Padding, die afgelopen weken te zien was in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Onder andere de componist zelf komt aan het woord, afgewisseld met fragmenten uit de voorstelling.
Nederland 2: zondag 15 juni om 13.00 u.

Hampson zingt Mahler
Komend weekend is Thomas Hampson met zijn schoonzoon Luca Pisaroni te horen in de Philharmonie in Essen, Duitsland. De heren zingen dan werk van Mozart, Gounod en anderen. Een heel andere sfeer heeft Das Lied von der Erde, dat Hampson met het Orchestre de la Suisse Romande uitvoerde op 13 september 2012. Neeme Järvi stond voor het orkest bij de opname die werd gemaakt in Genève. Paul Groves zong de tenorpartij.
Mezzo: zondag 15 juni om 22.00 u.

Diana Damrau (foto: Michael Tammaro / Virgin Classics).
Diana Damrau (foto: Michael Tammaro / Virgin Classics).

Traviata uit Parijs
De stream is niet live, maar vanaf donderdag 19 juni kunt u kijken naar de opname van een paar dagen eerder van La traviata in Parijs. Benoît Jacquot maakte de regie van de Verdi-opera, Francesco Ivan Ciampa leidt het orkest van de Parijse opera, maar alle aandacht zal uitgaan naar het duo dat Violetta en Dottore Grenvil zingt: Diana Damrau en Nicolas Testé. In de opera arts en patiënte, in het echte leven man en vrouw. Damrau en Testé staan naast onder anderen Ludovic Tézier, Anna Pennisi en Cornelia Oncioiu.
Website van Culturebox: vanaf 1 donderdag 19 juni om 20.00 u.

Hoffmann in Madrid
Kort geleden, op 21 mei, werd Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach uitgevoerd in het Teatro Real in Madrid. Dirigent was Sylvain Cambreling en Christoph Marthaler regisseerde de opera. In de hoofdrollen: Eric Cutler, Anne Sofie von Otter en Ana Durlovski.
Mezzo: vrijdag 20 juni om 16.40 u.

Audio

Monteverdi uit Parijs
NTR Opera Live heeft vanavond een rechtstreekse lijn met Parijs. Daar wordt in het Palais Garnier de opera L’Incoronazione di Poppea opgevoerd in een regie van Robert Wilson. Het ensemble Concerto Italiano en de zangers worden gedirigeerd door Rinaldo Alessandrini. Bij de solisten zijn onder anderen Karine Deshayes, Jeremy Ovenden en Monica Bacelli te horen.
Radio 4: zaterdag 14 juni om 19.00 u.

Erwin Schrott (foto: Jason Bell).
Erwin Schrott (foto: Jason Bell).

Faust in Hamburg
De operafiguren Faust en Méphistophélès hebben Amsterdam net verlaten, maar ze duiken alweer op in Hamburg. De opera Faust van Gounod wordt daar opgevoerd in het kader van het internationale Musikfest Hamburg 2014. De NDR Radio zendt de concertante uitvoering rechtstreeks uit, met het symfonieorkest van de NDR onder leiding van Thomas Hengelbrock. De hoofdrollen worden gezongen door Charles Castronovo als Faust, Sonya Yoncheva als Marguerite en Erwin Schrott als Méphistophélès. Jacques Imbrailo (Valentin) en Jane Henschel (Marthe) zijn zeker ook het vermelden waard.
NDR Kulturradio: zondag 15 juni om 18.55 u.

Watts zingt Strauss en Mahler
Het Avondconcert van maandag bestaat uit een optreden van het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat in de Grote Zaal van het Concertgebouw wordt geleid door Marc Albrecht. Voor enkele liederen van Richard Strauss en voor het hemelse leven uit de Vierde Symfonie van Mahler is sopraan Elizabeth Watts uitgenodigd.
Radio 4: maandag 16 juni o 20.00 u.

De oorlog van Glass
Op vrijdag zendt Radio 4 in het Avondconcert de opname uit die een dag eerder werd gemaakt in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Daar werd the CIVIL warS van Philip Glass uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Voor het aandeel van dat laatste tekent dirigent Martin Wright, die daarvoor weer eens in Nederland werkt. Orkestdirigent is Dennis Russell Davies. Enkele van de solisten zijn Sara Hershkowitz, Cécile van de Sant en Jaco Huijpen.
Radio 4: vrijdag 20 juni om 20.00 u.

Weektip

Cowboy-opera in Madrid
De nieuwe opera Brokeback Mountain van componist Charles Wuorinen ging begin dit jaar in wereldpremière in Madrid. Komend seizoen zal het Theater Aachen als eerste in Duitsland een eigen productie brengen van deze op het boek van Annie Proulx gebaseerde opera. De première is op 7 december 2014. De voorstelling in Madrid, in een regie van Ivo van Hove, is nog online bij Arte te zien. Daniel Okulitch en Tom Randle zongen de hoofdrollen in het Teatro Real.
Website van Concert Arte

Vorig artikel

Manon Lescaut met Kaufmann in bioscoop

Volgend artikel

La Gazzetta begint aan een nieuw leven

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.