BinnenkortBuitenland

Belvedere Competition kiest Düsseldorf

De International Hans Gabor Belvedere Singing Competition gaat dit jaar naar Duitsland. Decennialang was Wenen de vaste locatie van het concours, maar sinds vorig jaar reist de competitie. Na Amsterdam in 2013 is ditmaal Düsseldorf de plaats van handeling. Niet minder dan 156 kandidaten dingen van 29 juni tot en met 6 juli naar de prijzen.

Logo van de Belvedere Competition.
Logo van de Belvedere Competition.

Gastheer de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf maakt zich op voor een week vol zang, beoordelingen, prijzen en onvermijdelijk ook teleurstellingen. Vanaf 29 juni presenteren vocalisten uit de hele wereld zich aan de jury, bestaande uit managers van operahuizen en -festivals, casting directors en artistiek leiders.

Over de hele wereld werden dit jaar voorronden gehouden, vaak in gerenommeerde operahuizen als de Deutsche Oper in Berlijn en het Teatro Colón in Buenos Aires. Zelfs de Icelandic Opera in Reykjavik deed mee. In die ruim vijftig voorrondes werden uiteindelijk 156 deelnemers geselecteerd voor de eindronde in Düsseldorf. Zij strijden vanaf 1 juli in de Robert-Schumann-Saal voor een plaats in de finale. Die wordt op zondag 6 juli in het operatheater gehouden. Alle voorronden en de finale zijn toegankelijk voor publiek.

Wie hoog eindigt, maakt kans op een geldprijs van maximaal 7.000 euro. Maar net zo interessant vinden veel deelnemers de kans om een engagement te winnen. Die worden gedoneerd door theaters en gezelschappen uit de hele wereld. Er wachten de winnaars rollen bij de operahuizen van onder meer Kaapstad, Moskou, Amsterdam en Tel Aviv.

Er valt niet alleen een engagement te winnen bij De Nationale Opera in Amsterdam, ook één van de geldprijzen komt uit Nederland. Jan Meulendijks en Bart Schuil doneren een bedrag dat bedoeld is als een aanmoediging voor jonge operazangers in Nederland en daarbuiten. “Voor die promotie maken we ons al jaren sterk en daarom bieden we ook dit jaar deze prijs aan”, aldus de operaliefhebbers op de website van de organisatie.

Centraal staan in Düsseldorf de deelnemers, afkomstig uit 45 landen. Deelnemers moeten geboren zijn in 1982 of later, zo zegt het reglement, en mogen vaker meedoen, tenzij ze eerder één van de hoofdprijzen hebben gewonnen. De deelnemers betalen hun reis- en verblijfkosten zelf.

Opvallend zijn het grote aantal deelnemers uit Zuid-Korea, de deelname van enkele solisten uit China en – afkomstig uit het kleinste land in de rij – een zanger uit Malta. De Zuid-Afrikaan Owen Metsileng, die vorig jaar in Amsterdam indruk maakte, doet opnieuw mee.

Vier deelnemers zijn Nederlands en als solist al bekend van Nederlandse en buitenlandse podia. Hun namen: Eva Kroon, Maartje Rammeloo, Deirdre Angenent en Peter Gijsbertsen.

Het belangrijkste moment tijdens het concours – dat wel het ‘Wallstreet van de stem’ wordt genoemd vanwege de ‘handel’ in engagementen – is de finale op 6 juli. Die vindt plaats in de Deutsche Oper am Rhein. De begeleiding van de twaalf tot vijftien kandidaten die de finale zullen behalen wordt verzorgd door de Duisburger Philharmoniker onder leiding van Axel Kober.

Voor Nederland maakt Jesús Iglesias Noriega, hoofd artistieke zaken bij De Nationale Opera, deel uit van de jury. Tijdens de finale beoordeelt ook een persjury de prestaties van de deelnemers.

De namen van de deelnemers en juryleden en andere informatie over het concours staan op de website van de Belvedere Singing Competition 2014.

Vorig artikel

Met schrapt Klinghoffer uit Live in HD-serie

Volgend artikel

Cornet en Strobos: een jaar zingen in Essen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.