Binnenkort

Veel Van der Aa in Amsterdam

Triple Aa, het klinkt als één of andere futuristische film. De opvolger van de Matrix of zo. Het slaat echter op drie grote werken van de Nederlandse componist Michel van der Aa, die binnenkort in Nederland worden uitgevoerd. Daaronder een reprise van zijn opera After Life.

Een scène uit de wereldpremière van After Life in 2006 (foto: Hans van den Bogaard).
Een scène uit de wereldpremière van After Life in 2006 (foto: Hans van den Bogaard).

De Nederlandse Opera, de ZaterdagMatinee en de Nederlandse Muziekdagen 2009: allemaal zetten ze eind september en begin oktober een werk van Michel van der Aa op het toneel. Triple Aa dus, aldus zijn promotiecampagne.

Van der Aa (bijna veertig) studeerde muziekregistratie, compositie en filmregie. Hij maakt veel gebruik van soundtracks, video en filmprojecties. Veel van zijn muziek werd al internationaal uitgevoerd. Hij won ook al de nodige prijzen, waaronder de Gaudeamus Prijs en de Paul Hindemith Prijs.

De ZaterdagMatinee brengt op 10 oktober zijn Das Buch der Unruhe, ‘semiscenisch muziektheater voor acteur, ensemble en film’. Het is de Nederlandse première van het stuk.

De Muziekdagen kiezen voor de liedcyclus voor mezzosopraan Spaces of Blank van de componist, ook op 10 oktober uitgevoerd. Sarah Castle, vorig seizoen in Marco Polo te zien bij De Nederlandse opera, zal de liederen voor haar rekening nemen.

Bij De Nederlandse Opera draait vanaf 28 september in Het Muziektheater de reprise van After Life, een opera van Van der Aa. De opera ging in 2006 in wereldpremière in het Muziekgebouw aan ’t IJ – als opening van het Holland Festival – en werd toen door vele media geroemd. Zo bestempelde de Financial Times het stuk als ‘Gesamtkunst of the future’.

De opera gaat over de vraag: wat was het meest beslissende moment in je leven? Het is gebaseerd op de gelijknamige film van Hirokazu Kore-Eda en gaat over mensen die in de hemel opgenomen moeten worden en hun belangrijkste herinnering nogmaals mogen beleven in de vorm van een film, die ze vervolgens mee mogen nemen naar de eeuwigheid.

Zelf zegt Van der Aa op de website van De Nederlandse Opera dat zijn werk gaat over ‘conflicten, dialogen en de beleving daarvan door het individu’. Wat hij er zo boeiend aan vindt, is dat iedereen in de zaal zich ook de centrale vraag van het stuk zal stellen: wat was het meest beslissende moment in je leven?

Rondom die vraag heeft De Nederlandse Opera ook een website gelanceerd (www.momentvanjeleven.nl). Bezoekers kunnen hun eigen ‘beslissende moment’ op de site droppen en maken dan kans op twee vrijkaarten voor één van de voorstellingen.

Op de website wordt sinds deze week ook een videoblog bijgehouden. Tot de première op 28 september verschijnt er elke week een nieuwe aflevering.

In de tweede aflevering vertellen de componist en enkele zangers bijvoorbeeld over de veranderingen die de componist aan het werk heeft aangebracht voor de reprise. Zie het filmpje hieronder:

After Life wordt muzikaal verzorgd door Asko|Schönberg onder leiding van Otto Tausk. Van der Aa neemt zelf (wederom) de regie op zich.

Zie voor meer informatie over After Life en de andere Aa-producties www.dno.nl, www.momentvanjeleven.nl en www.tiaschutrups.nl.

Vorig artikel

Rockopera uit de achttiende eeuw

Volgend artikel

Veel Nederlanders in Don Giovanni van IOP

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.