Binnenkort

Veel Nederlanders in Don Giovanni van IOP

Vanaf morgen (22/9) begint Internationale Opera Producties aan een reeks van zeventien voorstellingen van Don Giovanni. Net als bij de Giovanni-productie van Combattimento Consort (ook deze maand te zien) zitten er veel Nederlanders in de cast.

Scène uit Don Giovanni (foto: Oleg Vladimirsky).
Scène uit Don Giovanni (foto: Oleg Vladimirsky).

De productie van Don Giovanni is voor Internationale Opera Producties (IOP) het startschot van het nieuwe seizoen. Regisseur Frank-Bernd Gottschalk en decorontwerper Karel Spanhak zijn gevraagd om opnieuw de koppen bij elkaar te steken voor deze productie. Ze maakten bij IOP eerder al ensceneringen van Tosca en La Traviata, waarvan de laatste afgelopen seizoen nog te zien was.

Het was oorspronkelijk de bedoeling van IOP om met een bijna volledig Nederlandse cast en ook een Hollands artistiek team de productie te gaan doen. Omdat subsidie echter uitbleef, moesten de plannen gewijzigd worden.

„Ze geven liever subsidie aan drie Giovanni-voorstellingen van Combattimento Consort dan aan zeventien voorstellingen van ons”, beklaagde uitvoerend producent Zdzislaw Supierz zich daarover in een begin september gepubliceerd interview met Place de l’Opera.

Niettemin bevinden zich nog steeds vier zangers van Nederlandse bodem in de cast. Janny Zomer neemt de rol van Donna Elvira op zich. Zomer is een goede bekende bij de Nederlandse operagezelschappen.

De Nederlandse sopraan Claudia Patacca zal Donna Anna vertolken, een rol die ze internationaal wel vaker gezongen heeft. Patacca zong begin 2009 nog in de Nabucco-productie van de Nationale Reisopera en keert daar in 2010 terug in Die Walküre.

Bariton Hans Pieter Herman zingt mee als Leporello en sopraan Gonnie van Heugten completeert het kwartet Nederlandse zangers als Zerlina.

Koor en orkest komen uit Oekraïne en zullen geleid worden door Kevin Mallon. Daarbij is veel aandacht voor de authentieke stijl waarin Mozart opgevoerd werd. IOP wil namelijk meer authentieke Mozart gaan brengen de komende jaren.

De eerste voorstelling van de tournee is morgen, dinsdag 22 september, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna volgen nog zestien voorstellingen in Nederland en België. Zie voor details van de productie en de volledige speellijst www.operaproducties.nl.

Vorig artikel

Veel Van der Aa in Amsterdam

Volgend artikel

Ongebruikelijk repertoire in Opera per Tutti

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.