BinnenkortFeaturedNieuws

In de zalen: Tosca, La Traviata en 2x Beethoven

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week de première bij De Nationale Opera van Tosca, La Traviata (G.Verdi) in de bioscoop en twee maal van Beethoven; de première van Fidelio bij Opera Compact en de Mis in C door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten.

Tosca

Giacomo Puccini’s thriller opera Tosca gaat op 12 april in première bij De Nationale Opera.

Malin Byström als Tosca en Joshua Guerrero als Cavaradossi bij De Nationale Opera. © Marco Borggreve.

Malin Byström, de Zweedse sopraan die in 2017 groot succes had als Salome bij de Nationale Opera,  keert terug in de titelrol van Tosca. Haar geliefde, Mario Cavaradossi, wordt gezongen door de Amerikaanse tenor Joshua Guerrero en de Armeense bariton Gevorg Hakobyan vertolkt de kwaadaardige Baron Scarpia. De regie, die naar aller waarschijnlijkheid opzienbarend zal zijn, is van de Australisch-Duitse regisseur Barrie Kosky.  Lorenzo Viotto leidt ‘zijn’ Nederlands Philharmonisch Orkest.

Nederlandse zangers in deze Tosca-productie zijn Martijn Sanders (Angelotti), Lucas van Lierop (Spoletta) en Alexander de Jong (Un carceriere).

Er zijn negen voorstellingen tot en met 8 mei, in het Muziektheater in Amsterdam.

Live opera in de bioscoop

Pretty Yende als Violetta in La traviata. (c) ROH 2022 Tristram Kenton

Opera in de bioscoop keert na de pandemie weer terug. Vanuit het Royal Opera House Covent Garden in Londen komt op 13 april rechtstreeks naar bioscopen over de hele wereld La Traviata van Giuseppe Verdi. Richard Eyre’s inmiddels legendarische 25 jaar ‘jonge’ productie, die letterlijk niet lijkt te verouderen. De cast voor 13 april wordt aangevoerd door de Zuid-Afrikaanse Pretty Yende als Violetta,  Stephan Costello als Alfredo en Dimitri Platanias als vader Germont. Platanias veroverde in  2017 vele Nederlandse operaharten met zijn vertolking van de titelrol in Simon Boccanegra in de NTR Zaterdagmatinee.   Dirigent is Giacomo Sagripanti.

La Traviata is te zien in een groot aantal bioscopen , waaronder  van A tot Z, De Filmhallen in Amsterdam en Cinemajestic in Zutphen.

Ludwig van Beethoven x2

Ludwigvan Beethoven in 1806, schilderij van Isidor Neugaß.© Beethoven-Haus Bonn.

Op 10 april is de première van Fidelio door Opera Compact. Van Beethovens enige opera, die 1805 in premie1re ging, behandelt de nu wel zeer actuele thema’s van vrijheid, gevangenschap, liefde en trouw.

Het Limburgse gezelschap brengt kleinschalige operaproducties en richt zich op de eigen regio.

De titelrol wordt gezongen door Fenna Ograjensek, Marcel Reijans is haar man Florestan, Sef Thissen is Pizarro en Marcel van Dieren speelt en zingt Rocco en de cast wordt voltooid door Judith Weusten en Pascal Pittie als Marzelline en Jaquino. Dirigent van het kleine ensemble is Stijn Saveniers en Sybrand van der Werf is de regisseur.

De première op 16 april is in het Munttheater in Weert en daarna zijn er voorstellingen op 23 april, 1, 13 en 21 mei in respectievelijk  Kerkrade, Venray, Venlo en Sittard-Geleen.

 

De Mis in C groot, opus 86  is van Beethoven’s meesterwerk dat hij in 1807 in opdracht van prins Nikolaus Esterházy II componeerde. De mis voor vier vocale solisten, koor en orkest, ging dat jaar in première door de muzikale krachten van de prins in Eisenstadt. Nu wordt de Mis twee keer uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor onder leiding van Karina Canellakis met sopraan Iwona Sobotka, alt Virginie Verrez, tenor Benjamin Bruns en bas Jan Martiník. Van Beethovens werk wordt aangevuld met repertoire van Stravinsky en Bartók.

Op vrijdag 15 april in Tivoli/Vredenburg in Utrecht en zaterdag 16 april in Het Concertgebouw in Amsterdam in de AVRO/TROS Vrijdagconcert serie en in NTR Zaterdagmatinee.

Verder lezen, kijken en luisteren

Basia Jaworski mijmerde in 2010 over Tosca

Maria Callas en Tito Gobbi in legendarische Tosca

Malin Byström vertelt over Tosca in Zweden tijdens de pandemie.

Place de l’Opera’s agenda

Vorig artikel

Jeugdopera Anne & Zef bij het Residentie Orkest

Volgend artikel

Componist Philippe Boesmans overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen