BinnenkortFeaturedGeen categorieNieuws

In de zalen: De Vuurtorenwachter, Das Rheingold, Fidelio en L’Elisir d’amore

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week gaat De Nationale Opera verder met de uitvoeringen van Tosca, reist Bruid te koop!  verder door het land, maar nieuw, en soms ook eenmalig, zijn de concertante uitvoering van Das Rheingold, Fidelio door Opera Compact en het uitgestelde jubileumfeest van Het Amsterdams Operakoor met L’elisir d’amore.

 

TOSCA, tweede akte. Foto: Marco Borggreve

Tosca is de komende week te zien op 18, 21 en 24 april in het Muziektheater in Amsterdam. Malin Byström zingt de titelrol, Joshua Guerrero is Cavaradossi en Gevorg Habokyan is Scarpia. De regie is van Barrie Kosky en Lorenzo Viotti dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Bruid te koop! Foto: Marco Borggreve

Bruid te koop! van de  Nederlandse Reisopera is deze week te zien op 19, 21 en 23 april. Laetitia Gerards voert een vocaal en theatraal sterke cast aan.

De Vuurtorenwachter

 

De Vuurtorenwachter – Foto: Govert de Roos

BarokOpera Amsterdam gaat eindelijk op tournee met De Vuurtorenwachter (20, 21 en 22 april). De voorstelling, die vanwege  COVID meerdere malen moest worden uitgesteld,  draait om een eenzame vuurtorenwachter, zijn overleden vrouw en een zeemeermin. Het verhaal krijgt klank in barokmuziek van Purcell, Monteverdi en Händel, evenals in Keltische muziek. Frédérique Chauvet heeft de muzikale leiding. Vincent van den Elshout voert de regie. In de cast Judith Weusten, Vitali Rozynko en Francesca Orso.

De première op 20 april is in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Das Rheingold

Yannick Nézet-Séguin

Richard Wagners Das Rheingold is officieel de vooravond van zijn tetralogie Der Ring des Nibelungen. Het goud van de Rijn bezorgt niet alleen de Rijndochters en de dwerg Alberich kopzorgen, ook oppergod Wotan werkt zich ernstig in de nesten. Het Rotterdams Filharminsch Orkest onder leiding van voormalig chef dirigent Yannick Nézet-Séguin, voert Das Rheingold op 22 april eenmalig in concertvorm uit in De Doelen in Rotterdam . De rollen zijn bezet met grote Wagner-zangers van dit moment, onder wie Michael Volle (Wotan), Jamie Barton (Fricka) Gerhard Siegel (Loge), Wiebke Lehmkuhl (Erda), Samuel Youn (Alberich), Mikhail Petrenko (Fafner), Christiane Karg (Freia) en de Nederlandse Iris van Wijnen (Wellgunde).

 

Fidelio

Van Beethovens enige opera Fidelio, behandelt de nu wel zeer actuele thema’s van vrijheid, gevangenschap, liefde en trouw. Het Limburgse gezelschap Opera Compact brengt kleinschalige operaproducties en richt zich op de eigen regio.

De titelrol wordt gezongen door Fenna Ograjensek, Marcel Reijans is haar man Florestan, Sef Thissen is Pizarro en Marcel van Dieren speelt en zingt Rocco en de cast wordt voltooid door Judith Weusten en Pascal Pittie als Marzelline en Jaquino. Dirigent van het kleine ensemble is Stijn Saveniers en Sybrand van der Werf is de regisseur. De voorstelling is deze week te zien op 22 april in Kerkrade.

L’elisir d’amore

 

Het Amsterdams Opera Koor. (© Anne Meyer)

Het Amsterdams Opera Koor voert de komische opera ‘L’elisir d’amore‘ van Donizetti uit op zondagmiddag 24 april in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De concertante uitvoering met het Promenade Orkest onder leiding van dirigent Ago Verdonschot, zou eigenlijk ter gelegenheid van het 70 jarig-jubileum van het operakoor al in 2020 worden gegeven, dus nu twee jaar ouder, maar nog wel in feeststemming.

Solisten zijn Anna Balaian, Elnara Muermans, Felipe Carlos, Emmanuel Franco en Sam Eggenhuizen.

Het concert begint om 14.15 uur

Recital

Daan Boertien en Michael Wilmering. (© Brendon Heinst)

De Nederlandse bariton Michael Wilmering en pianist Daan Boertien treden op in de serie Klapstuk van het Concertgebouw  op 22 april. Ze brengen in een uur tijd highlights uit de klassieke muziek. ‘Muzikale tapas’, noemt het Concertgebouw het. Er klinkt muziek van onder anderen Schubert, Schumann en Bernstein.

In Place de l’Opera sprak het duo met François van den Anker.

 

 

Vorig artikel

Pretty Yende en Vladimir Stoyanov in ontroerende Traviata

Volgend artikel

Componist Sir Harrison Birtwistle overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen