Home » Achtergrond, Binnenkort, Featured

De agenda van: Joyce DiDonato

14 augustus 2014 1 reactie

Het is nog volop vakantie, maar seizoen 2014/2015 kondigt zich alweer aan. De komende weken duiken we geregeld in de agenda van bekende namen, om u alvast een blik te gunnen op hun plannen en projecten. Deze keer: Joyce DiDonato.

Joyce DiDonato (foto: Simon Pauly).

Joyce DiDonato (foto: Simon Pauly).

Joyce DiDonato is één van de meest geliefde operazangeressen van dit moment. Niet alleen vanwege haar vocaal en theatraal veelgeprezen optredens, maar ook door haar nuchtere houding en sympathieke omgang met haar fans.

Geboren in Kansas, als zesde van zeven kinderen in een Iers-Amerikaans gezin, was DiDonato al jong bezig met zang. In eerste instantie wilde ze een Broadway-ster worden, maar door een tv-uitzending van Don Giovanni raakte ze in de ban van opera.

Na haar eerste operaoptredens, begin jaren negentig bij de Santa Fe Opera, haar deelname aan het talentenprogramma van de Houston Grand Opera en prijzen tijdens verschillende concoursen groeide DiDonato uit tot wie ze nu is: één van de beste mezzosopranen in de operawereld.

De populariteit van de ‘Yankee Diva’, zoals ze door haar blog is gaan heten, is af te lezen aan haar agenda: ze heeft vrijwel geen moment rust. Deze zomer maakt ze met pianist David Zobel een Zuid-Amerikaanse tournee door onder meer Argentinië en Brazilië. Uitrusten is er daarna niet bij, want op 6 en 8 september opent ze alweer haar nieuwe seizoen met twee recitals in Wigmore Hall in Londen, begeleid door maestro Antonio Pappano, nu niet op de bok, maar achter de piano.

Na een concert op haar geboortegrond, in Kansas City, begint DiDonato vanaf 20 september aan een Europese tournee, getiteld Stella di Napoli, gebaseerd op een gelijknamig album dat in september uitkomt. Op die cd zingt de mezzo onbekender repertoire van Mercadante, Carafa, Valentini en Pacini, muzikaal geleid door maestro Riccardo Minasi. Minasi en het Orchestre de l’Opéra de Lyon reizen met DiDonato mee naar Baden-Baden, Lyon, Londen, Parijs en Essen.

DiDonato’s eerste volledige operaproductie van het nieuwe seizoen is Händels Alcina, waarin ze de titelrol zingt. Samen met The English Concert trekt ze langs zes concertzalen, vergezeld van zangers als Alice Coote, Anna Christy en Christine Rice en onder leiding van Harry Bicket.

De Alcina-tour eindigt in Carnegie Hall, waar DiDonato nog even blijft hangen voor een recital. Vervolgens overwintert ze in Barcelona, waar ze bij het Gran Teatre del Liceu één van haar belangrijkste rollen van de afgelopen tijd zingt: Maria Stuarda in Donizetti’s gelijknamige opera. De productie wordt geregisseerd door Patrice Caurier en Moshe Leiser en gedirigeerd door Maurizio Benini.

Hieronder een filmpje van de Metropolitan Opera waarin DiDonato zich voorbereidt op Maria Stuarda:

In februari 2015 is DiDonato terug in New York, voor haar eerste en enige optreden bij de Metropolitan Opera dit seizoen. Ze zingt Elena in La donna del lago van Rossini, een productie van Paul Curran die op 14 maart live te zien is in vele bioscopen in Nederland.

Na acht New Yorkse voorstellingen en haar alweer vierde optreden van het seizoen in Carnegie Hall vormt DiDonato in Baden-Baden en Berlijn een trio met tenor Charles Castronovo en bas Ludovic Tézier voor vier opvoeringen van La damnation de Faust, onder leiding van Sir Simon Rattle.

Haar laatste grote tournee van het seizoen maakt DiDonato met de New York Philharmonic onder Alan Gilbert. Daarmee reist ze van 16 tot en met 25 april langs vijf steden, waaronder Amsterdam (Concertgebouw, 21 april). Op het programma staan werken van Salonen, Ravel en Richard Strauss, waarbij DiDonato bijdraagt aan Ravels Shéhérazade.

Na drie losse concerten sluit de Amerikaanse haar seizoen af in Zürich, waar ze onder Fabio Luisi de rol van Romeo zingt in I Capuleti e i Montecchi van Bellini. Haar Giulietta is Anita Hartig. Christof Loy voert de regie. De productie is van 21 juni tot en met 12 juli te zien.

Verder loopt de agenda van DiDonato niet, maar gezien haar schier onuitputtelijke energie en de onophoudelijke interesse van operahuizen, concertzalen en – niet te vergeten – het grote publiek, zal ook de zomer van 2015 bij DiDonato weer helemaal volgepland staan.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Joyce DiDonato.

door

1 reactie »

  • Gert-Jan zei:

    Wat een schema! Hoe houdt ze het vol? Joyce is een reis waard, ook al vond ik haar recente Maria Stuarda in Londen (op de radio gehoord) veel te langzaam en na-druk-ke-lijk gezongen. Ik kan niet wachten haar eind september in Essen te horen met haar programma Stella di Napoli. Jammer dat ze dit seizoen in Amsterdam slechts in Shéhérazade te horen zal zijn, 95 euro is prijzig voor haar vocale bijdrage van nog geen 20 minuten. Toch zie ik dat de plaatsen al bijna allemaal bezet zijn.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.