BinnenkortNieuws

Uitmarkt biedt voorproef operaseizoen

Komend weekend wordt in Amsterdam de jaarlijkse Uitmarkt gehouden. Die vormt de officieuze opening van het nieuwe theater- en muziekseizoen. Er is ook opera, in enkele zalen, op podia en op de informatiemarkt, waar de liefhebber wordt geïnformeerd over het aanbod in de theaters.

Uitmarkt Traditiegetrouw kunnen liefhebbers van opera en klassiek-vocale muziek tijdens de Uitmarkt terecht in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. De drie bekende Nederlandse operahuizen, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en De Nationale Opera, brengen daar een selectie van hun werk in de komende maanden.

Op radio en televisie is aandacht voor de jaarlijkse seizoensopening met een live-uitzending op vrijdag 29 augustus, waarin onder meer het Koor van De Nationale Opera iets zal laten horen uit Gurre-Lieder. De tv is vaker aanwezig op het Museumplein komend weekend en ook Radio 4 verzorgt uitzendingen vanuit Amsterdam.

Dit is een greep uit het programma voor liefhebbers van opera en zang:

In the time of Grace, the magic hour
In het Orgelpark, niet ver van het Uitmarkt-terrein, is het Esmera Duo te horen. In een muzikaal huwelijk werken de countertenor Jean-Sebastien Beauvais en organiste Una Cintina samen. Hij begon als koorzanger in Monaco en studeerde in Toulouse, zij is afkomstig uit Letland en studeerde koordirectie en orgel. “Duo Esmera”, zo belooft het Uitmarkt-programma, “verlengt het concept van orgel en stem met intrigerende programma’s.”
Orgelpark: zaterdag 30 augustus om 14.00 en 16.00 u.

Opera Zuid
Het nieuwe seizoen in de serie ’testosteron, tragiek en teloorgang van operamannen’ van Opera Zuid wordt ingeluid met fragmenten uit Die Fledermaus van Johann Strauss en uit La Cenerentola van Rossini. Voor het Maastrichtse gezelschap treden jonge talenten aan: Janneke Schaareman, bekend van haar rol als Carmen, Rubèn Plantinga, die in veel recente Opera Zuid-producties te zien was, en Veerle Sanders, bekend uit Wie is Loesje. Ze worden begeleid door pianist Daniel Thonnard.
Kleine Zaal Concertgebouw: zaterdag 30 augustus om 15.00 u.

De Nederlandse Reisopera
Bariton Bora Balci en sopraan Johane Ansell treden op in de Kleine Zaal. Balci keert begin september terug in de voorstelling Being Artur, die dan nog in Zwolle te zien zal zijn. Naast hem op het podium staat Johane Ansell, die eerder dit jaar zong in de productie Headphone Oratorium en binnenkort in Canada optreedt als Barbarina in Le nozze di Figaro. Het tweetal wordt begeleid door Kimball Huigens.
Kleine Zaal Concertgebouw: zaterdag 30 augustus om 16.00 u.

Nora Fischer
Onder de titel Een ode aan de stem brengt sopraan Nora Fischer een ode aan meer dan 400 jaar vocale muziek. Begeleid door Daniël Kool (piano), Mike Fentross (theorbe) en Nika Zlataric (viola da gamba) maakt Nora met het publiek een reis langs klanken van de 16e tot de 21e eeuw. Het programma, gemaakt voor de tournee van de Dutch Classical Talent Award, komt wegens succes terug in de zalen.
Kleine Zaal Concertgebouw: zaterdag 30 augustus om 17.00 u.

Conservatorium Amsterdam
Sopraan Marene Elgershuizen doet momenteel haar masteropleiding aan het Amsterdamse conservatorium. Haar begeleider Florent Mourier is een jonge Franse pianist, die ook aan het Conservatorium van Amsterdam studeert. Ze staan samen op de podium van de Kleine Zaal namens het Conservatroium.
Kleine Zaal Concertgebouw: zondag 31 augustus om 12.00 u.

De Nationale Opera
Enkele solisten uit de nieuwe productie van Arnold Schönbergs Gurre-Lieder treden op. Pierre Audi maakte een allereerste enscenering van het massaal bezette werk van de Oostenrijkse componist. Met Gurre-Lieder opent De Nationale Opera op 2 september zijn seizoen.
Kleine Zaal Concertgebouw: zondag 31 augustus om 15.00 u.

Combattimento
The Grand Tour is een voorstelling van Combattimento met sopraan Claudia Patacca. Het orkest neemt het publiek mee op een ‘grand tour’ door Europa, langs culturele en politieke hoofdsteden. Combattimento voert met sopraan Claudia Patacca aria’s uit van Händel, Mancini en Telemann. Tijdens de Uitmarkt kan het publiek een eerste indruk opdoen van deze productie.
Kleine Zaal Concertgebouw: zondag 31 augustus om 16.00 u.

Op zaterdag en zondag is er op het Museumplein de informatiemarkt. In stands van onder meer de Nederlandse Reisopera (stand 90), Nationale Opera & Ballet (stand 95) en Koninklijk Theater Carré (stand 120) is informatie te halen en soms bieden de gezelschappen kaarten aan tegen een voordelig voorverkooptarief.

Er zijn ook stands van de Serie Grote Zangers, het Concertgebouw, Fred Luiten Concertorganisatie en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De makers van het operaboek Libretto zijn eveneens van de partij.

Alle informatie vindt u met de speciale Uitmarkt App en op www.uitmarkt.nl.

Vorig artikel

Willem Jeths componeert plichtwerk IVC

Volgend artikel

De agenda van: Elīna Garanča

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.