Binnenkort

Alba Rosa Viëtor herdacht met festival

Op zondag 28 september wordt de 125e geboortedag van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor herdacht met een eendaags muziekfestival in Utrecht. Op het programma staat onder meer een recital met liederen van de componiste, gezongen door Maria Fiselier en Laetitia Gerards en begeleid door pianiste Reinild Mees, tevens artistiek leider van het festival.

Reinild Mees (foto: MacSiers Fotografie).
Reinild Mees (foto: MacSiers Fotografie).

Alba Rosa Viëtor (1889-1979) was een componiste, violiste en pianiste. Met 9 jaar studeerde ze al aan het Conservatorio Giuseppe Verdi, waarna ze internationaal carrière maakte als violiste. Ze trouwde de Nederlandse Jan Viëtor, woonde een tijd in de VS en verhuisde toen naar Zwitserland. Daar begon ze actief te componeren. Later verhuisde ze terug naar de VS, naar Washington, waar ze haar carrière als componiste verder uitbouwde.

De Alba Rosa Viëtor Stichting heeft het initiatief genomen om de 125e geboortedag van de componiste te vieren met een festival. Pianiste Reinild Mees, artistiek adviseur van de stichting, was in gesprek met Mary van Veen-Viëtor, nicht van Alba’s zoon Hendrik Viëtor, om dat festival gestalte te geven toen Mary van Veen onverwacht overleed. Daarop werd Mees aangewezen als de artistiek leider van de herdenkingsdag.

Mees besteedde eerder tijdens een Vrouwenmuziekmarathon in het Concertgebouw aandacht aan het repertoire van Alba Rosa Viëtor. Tijdens het festival zal ze zich opnieuw over de liederen van de Italiaanse buigen. Ze doet dat samen met mezzosopraan Maria Fiselier en sopraan Laetitia Gerards. Ze voeren zowel gevoelige Italiaanse liederen in traditionele stijl als originele, vaak humoristische Engelstalige liederen uit.

Naast liederen van Alba Rosa klinken ook liederen van tijdgenoten: Edvard Grieg, Edward Elgar, Benjamin Britten, Francis Poulenc en Leonard Bernstein. Het concert vindt plaats van 15.30 tot 16.30 uur in Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1a, Utrecht.

Op andere historische locaties in Utrecht, waaronder Paushuize en Geertekerk, vinden dezelfde dag vele andere uitvoeringen plaats, waaronder een jeugdconcert, een workshop improviseren, een compositiewedstrijd voor jonge componisten en een concert met cd-presentatie van het Storioni Trio.

De dag wordt afgesloten met een concert van het Utrechtsch Studenten Concert onder leiding van Bas Pollard in de Geertekerk. Het orkest speelt Primavera Lombarda en Mediolanum van Alba Rosa en voegt daar Un Barque Sur l’Océan van Ravel en Cinderella Suite van Prokofjev aan toe.

Zie voor meer informatie de website van het Alba Rosa Viëtor Music Festival.

Vorig artikel

Jaroussky, Stutzmann soleren in Den Haag

Volgend artikel

Lunchen met Don Giovanni in Leeuwarden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.