BinnenkortNieuws

Jacobs dirigeert Die Entführung bij Matinee

René Jacobs en de hem zeer vertrouwde Akademie für Alte Musik Berlin brengen op zaterdag 20 september een concertante uitvoering van Die Entführung aus dem Serail naar het Concertgebouw in Amsterdam, in de NTR ZaterdagMatinee. Robin Johannsen en Maximilian Schmitt zingen het centrale liefdespaar uit Mozarts Singspiel.

René Jacobs (copyright foto: Marco Borggreve).
René Jacobs (foto: Marco Borggreve).

Die Entführung aus dem Serail, een ‘Singspiel’ dat in 1782 onder leiding van Mozart zelf in première ging, was het eerste grote theaterwerk waarmee het wonderkind zich in Wenen presenteerde. Het exotische, oriëntaalse werk werd een groot succes.

De opera vertelt het verhaal van de mooie Konstanze, die in de harem van Bassa Selim in Turkije is beland. Haar geliefde Belmonte probeert haar te bevrijden, geholpen door zijn bediende Pedrillo, maar tegengewerkt door haremopzichter Osmin, met wie ook Konstanzes dienstmeid Blonde het voortdurend aan de stok heeft.

René Jacobs heeft de afgelopen jaren diverse Mozart-opera’s op cd opgenomen, waaronder La finta giardiniera, Le nozze di Figaro en Idomeneo. Daarbij oogstte zijn historische aanpak (met periode-instrumenten) veel lof. Hij won diverse prijzen met de registraties.

Voor de opnames dirigeerde Jacobs verschillende barokensembles, waaronder de Akademie für Alte Musik Berlin. Met dat ensemble werkt de Vlaamse dirigent en countertenor al jaren nauw samen. Een paar jaar geleden nam hij met de Akademie Die Zauberflöte op, een project dat in 2012 in de NTR ZaterdagMatinee te horen was.

Op 20 september zijn dirigent en ensemble wederom te gast in de ZaterdagMatinee, nu voor een uitvoering van Die Entführung aus dem Serail. Jacobs werkt daarvoor verder samen met Cappella Amsterdam en een cast van gerenommeerde zangers.

Robin Johannsen zingt de rol van Konstanze (lees volgende week een interview met de Amerikaanse sopraan op Place de l’Opera). Tenor Maximilian Schmitt is haar Belmonte. Schmitt zong in 2012 Tamino in Die Zauberflöte bij De Nationale Opera.

De rol van Blonde wordt gezongen door sopraan Mari Eriksmoen. Tenor Julian Prégardien is Pedrillo en Dimitry Ivashchenko is Osmin. De spreekrol van Bassa Selim wordt neergezet door Cornelius Obonya.

De uitvoering van Die Entführung aus dem Serail begint om 13.30 uur in de Grote Zaal van het Concertgebouw en is ook live te volgen via Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Matige Ariadne uit Glyndebourne

Volgend artikel

Opera in de media: week 38

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.