BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 38

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (13 – 19 september 2014) onder meer aandacht voor het slot van de BBC Proms en de finale voor de liedduo’s van het IVC.

Video

Einde van de Proms
De BBC Proms zijn bijna afgelopen. Wat rest, zijn de opnamen van de concerten en nog een afsluitende avond Britse pret in de Royal Albert Hall. Het muzikale feestje met dirigent Sakari Oramo en solisten als sopraan Elizabeth Watts, tenor John Daszak en bariton Roderick Williams is op twee kanalen te zien. Deel één, met muziek van onder anderen John Taverner, op BBC 2 en deel twee (na 22.00 uur) op BBC 1. Daar gaat het slotfeest verder met ‘onze’ Janine Jansen op viool en wederom Roderick Williams. De avond eindigt traditiegetrouw met veel historisch sentiment en maritieme Britse eigendunk in de muziek van Elgar en andere Britse componisten.
BBC 2: zaterdag 13 september vanaf 20.30 u.

Jean-Philippe Rameau (1683-1764).
Jean-Philippe Rameau (1683-1764).

Jean-Philippe wordt 250
Op de dag dat deze rubriek verschijnt, vrijdag 12 september, is het precies 250 jaar geleden dat de componist Jean-Philippe Rameau overleed. In zijn geboorteland Frankrijk is er veel aandacht voor het leven en werk van de componist en op zondag doet de Vlaamse tv mee met een documentaire over Rameau. Zijn muziek veroorzaakte indertijd hoogoplopende ruzies tussen de ‘bouffonistes’ en de ‘antibouffonistes’, waarin Rousseau, Voltaire en Diderot zich mengden. In de documentaire komen bekende musici als William Christie en John Eliot Gardiner, musicologe Sylvie Bouissou en operaregisseurs Robert Carsen en Laurent Pelly aan het woord.
Canvas: zondag 14 september om 12.00 u.

Zauberflöte op het water
Een spectaculaire Zauberflöte werd afgelopen zomer tijdens de Bregenzer Festspiele opgevoerd. Arte zendt de opname van deze opera op het water uit, met Patrick Summers voor het orkest en met choreograaf Ran Arthur Braun en regisseur David Pountney in het artistieke team. Het begeleidende orkest is de Wiener Symphoniker.
Arte: zondag 14 september om 0.20 u.

Joyce DiDonato als Rosina in Il barbiere di Siviglia (copyright foto: Catherine Ashmore / Royal Opera House).
Joyce DiDonato als Rosina in Il barbiere di Siviglia (copyright foto: Catherine Ashmore / Royal Opera House).

Joyce DiDonato breaks a leg
Mezzo vertoont nog eens de beroemde uitvoering van Il barbiere di Siviglia uit Londen, met in de hoofd- en glansrol Joyce DiDonato, die op dag één haar voet brak en de rest van de serie voorstellingen vrouwmoedig haar rol vanuit een rolstoel (no pun intended) speelde en zong. Naast haar stonden Juan Diego Flórez als Almaviva en Pietro Spagnoli als Figaro op het podium van Covent Garden. De dirigent, Antonio Pappano, was afgelopen week nog DiDonato’s begeleider op piano tijdens een optreden in Wigmore Hall. Hij stond bij Il barbiere voor het orkest van het Royal Opera House. De enscenering was van het duo Moshe Leiser en Patrice Caurier.
Mezzo: woensdag 17 september om 17.00 u.

Audio

Mazeppa in het Concertgebouw
De NTR ZaterdagMatinee is terug van vakantie. Met Mazeppa van Tsjaikovski opent de nieuwe operareeks van de concertserie in het Concertgebouw. Uitgebreide informatie vindt u in de aankondiging. De radio-uitzending vanuit het Amsterdamse Concertgebouw begint om 12.00 u.
NPO Radio 4: zaterdag 13 september om 13.00 u.

Het koor van De Nationale Opera in Gurre-Lieder (copyright foto: Ruth Walz).
Het koor van De Nationale Opera in Gurre-Lieder (copyright foto: Ruth Walz).

Het koor in de Gurre-Lieder
NTR Podium TV laat zien wat de rol van het Koor van De Nationale Opera is in de productie van Gurre-Lieder, die deze weken in het Amsterdamse operahuis wordt opgevoerd.
NPO 2: zondag 14 september om 13.00 u.

Finale lied van het IVC
Radio 4 neemt vrijdagavond de finale van de wedstrijd voor liedduo’s op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch op voor uitzending. Zondagmiddag kunt u zelf beoordelen of u het eens bent met de keuze van de jury. De kans dat u een Nederlands duo hoort winnen is 50 procent.
Radio 4: zondag 14 september om 14.00 u.

Weektip

DNO-week op BravaNL
De klassieke tv-zender BravaNL heeft in de vijf jaar van zijn bestaan een band opgebouwd met De Nationale Opera. Die wordt gevierd met een selectie van producties van het Amsterdamse operahuis. Lady Macbeth van Mtsensk, met een hoofdrol voor Eva-Maria Westbroek, is weer te zien, evenals de door Lawrence Renes gedirigeerde Dr. Atomic van John Adams. Daarin zingen onder anderen Gerald Finley, Eric Owens en Jay Hunter Morris, die later naam zou maken als Siegfried in de Ring van de Metropolitan Opera in New York.

De week wordt afgesloten met Castor et Pollux van Rameau. Toen met Véronique Gens en Finnur Bjarnason in de hoofdrollen en met Henk Neven als Pollux. Eind deze maand zingt Neven die rol voor het eerst sinds 2008 in Dijon. Hij sprak er vorige week over in een interview met Place de l’Opera.
Het overzicht van de uitzendingen vindt u hier op de website van BravaNL.

Vorig artikel

Jacobs dirigeert Die Entführung bij Matinee

Volgend artikel

Fliegende Holländer belandt op Wall Street

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    13 september 2014 at 11:23

    Ook interessant, gezien de naam van dit forum, en de vormgeving van ‘Libretto’, de spannende ontstaansgeschiedenis van de plafondschildering van Marc Chagall in het Palais Garnier 50 jaar geleden, zondag 14 september 17h35 op Arte (Frans/Duits)
    http://www.arte.tv/guide/fr/051102-000/chagall-a-l-opera-le-plafond-de-la-discorde