Binnenkort

Met herneemt succesvolle Carmen in bios

Richard Eyres productie van Carmen keert na een kleine vier jaar terug op het Live in HD-programma van de Metropolitan Opera. De opera van Georges Bizet wordt op zaterdag 1 november live vertoond in vele bioscopen in het land.

Scène uit Carmen (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Scène uit Carmen (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Sir Richard Eyre heeft over internationale aandacht niet te klagen. Op 18 oktober werd zijn productie van Le nozze di Figaro vertoond in bioscopen in meer dan zestig landen en op 1 november staat alweer een regie van zijn hand in de spotlights: Carmen.

Eyre’s enscenering van Bizets populaire opera werd in januari 2010 al eens door de Metropolitan Opera vertoond, toen met Roberto Alagna en Elīna Garanča in de hoofdrollen. Het is nog altijd de best verkochte bioscoopvertoning van het New Yorkse operahuis.

Op 1 november neemt de Georgische mezzosopraan Anita Rachvelishvili de rol van de verleidende zigeunerin Carmen voor haar rekening. Als Don José, de soldaat die zijn hart helemaal aan haar verliest, staat de Letse tenor Aleksandrs Antonenko op het toneel en de Russische Ildar Abdrazakov ruilt zijn Figaro-kostuum van de vorige Live in HD-vertoning om voor het torerokostuum van Escamillo. Sopraan Anita Hartig maakt haar bioscoopdebuut als Micaëla.

De Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado staat op de bok voor het Met-orkest. Hij was eerder dit seizoen te zien in Orfeo bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Carmen wordt in diverse bioscopen in Nederland vertoond, waaronder CineMec in Ede en vele vestigingen van Pathé. Ook Theater de Speeldoos in Baarn vertoont de productie, maar dan op zondag 2 november.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

De cast van OPERA2DAY’s Médée

Volgend artikel

Concertgebouw-concert Bartoli verplaatst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.