Home » Binnenkort

Opera in de media: week 45

31 oktober 2014 3 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (1 – 7 november 2014) onder meer aandacht voor verschillende uitvoeringen van Mozarts requiem en voor de livestream van Die Sache Makropulos uit München.

Video

Janáček live
Als livestream is op zaterdagavond de uitvoering van Die Sache Makropulos van Leoš Janáček te volgen vanuit de Bayerische Staatsoper in München. De enscenering is door Árpád Schilling, de muzikale leiding is in handen van Tomáš Hanus. De solisten die meewerken zijn onder anderen Nadja Michael, Pavel Černoch, Tara Erraught en John Lundgren.
Website Bayerische Staatsoper: zaterdag 1 november om 18.00 u.

Sonia Prina (foto: Allegorica Opera Management).

Sonia Prina (foto: Allegorica Opera Management).

Rinaldo in Glynbebourne
Een opera van Händel brengt twee vocalisten in beeld die beiden recent in Nederland waren. Bariton Luca Pisaroni was onlangs hier voor een recital en countertenor Tim Mead werkte mee aan de NTR ZaterdagMatinee-uitvoering van The Rise of Spinoza. Onder regie van Robert Carsen zongen Pisaroni en Mead in 2011 in Engeland in de opera Rinaldo. De voorstelling werd geproduceerd voor het Glyndebourne Festival. In de andere rollen zongen onder anderen Sonia Prina, Varduhi Abrahamyan en Anett Fritsch. Het begeleidende orkest was het Orchestra of the Age of Enlightenment, dat onder leiding stond van Ottavio Dantone.
Mezzo: zaterdag 1 november om 20.30 u.

Canvas brengt requiem
Op de dag dat veel mensen hun verloren dierbaren gedenken, 2 november, zendt Canvas een opname uit van het requiem van Mozart. Het wordt uitgevoerd door de Hofkapelle Stuttgart en het Kammerchor Stuttgart onder leiding van Frieder Bernius. Solisten zijn Maria Keohane (sopraan), Margot Oitzinger (alt), Thomas Hobbs (tenor) en Sebastian Noack (bas). De opname werd gemaakt in de Sint-Baafskathedraal van Gent.
Canvas: zondag 2 november om 12.00 u.

Medée in de Munt
Sinds deze week is de Medée van OPERA2DAY weer te zien in de Nederlandse theaters. Net als het Haagse gezelschap bracht de Brusselse Munt de Franse versie van het werk van Cherubini op de planken, met Nadja Michael als Médée, Kurt Streit als Jason en de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn in de rol van Néris. Het ensemble Les Talens Lyriques en het koor van de Munt stonden onder leiding van Christophe Rousset. De regie werd verzorgd door Krzysztof Warlikowski.
Mezzo: zondag 2 november om 17.30 u.

Soile Isokoski (foto: Jukka Lehtinen).

Soile Isokoski (foto: Jukka Lehtinen).

Fins requiem van Mozart
Ook op Arte is het requiem van Mozart te zien, opgenomen tijdens het operafestival van Savonlinna in Finland. De uitvoering vond plaats in de kerk van Kerimäki, de grootste uit hout opgetrokken kerk ter wereld. Dalia Stasevska dirigeert het Helsinki Baroque Orchestra en de solisten, waaronder de beroemde Finse sopraan Soile Isokoski.
Arte: zondag 2 november om 18.20 u.

Lady Macbeth in Londen
Wie na de veelbesproken Macbeth van Anna Netrebko bij de Metropolitian Opera in New York wil vergelijken wat anderen met die rol doen, kan op Mezzo horen en zien hoe sopraan Liudmyla Monastryrska de rol uit Verdi’s opera in 2011 uitvoerde. De productie van het Royal Opera House stond onder regie van Phyllida Lloyd en werd muzikaal geleid door Antonio Pappano. Simon Keenlyside zong Macbeth, Raymond Aceto speelde Banquo en Steven Ebel vertolkte Malcolm.
Mezzo: dinsdag 4 november om 20.30 u.

Heggie in San Francisco
Een opname van Jake Heggie’s opera Moby-Dick is deze week op brava nl klassiek te zien. Het op Herman Melvilles roman gebaseerde werk werd vorig jaar in San Francisco opgevoerd met Jay Hunter Morris, de Siegfried van de Ring uit New York, in de hoofdrol. Jonathan Lemalu was te zien als Queequeg, Morgan Smith als Starbuck en Matthew O’Neill als Flask. De regie van Leonard Foglia werd geroemd om zijn Broadway-kwaliteit. Patrick Summers leidde het orkest en koor.
Brava nl klassiek: vrijdag 7 november om 20.29 u.

Audio

Vivaldi in Kopenhagen
De eerste opera van Vivaldi, die in mei 1713 zijn première beleefde, is Ottone in Villa. De hoofdfiguur, Ottone, was eerder de protagonist in opera’s als L’incoronazione di Poppea van Monteverdi en Agrippina van Händel. Ottone in Villa werd afgelopen zomer uitgevoerd in het Theater Republique in Kopenhagen. Dirigent Lars Ulrik Mortensen stond voor het Concerto Copenhagen en dirigeerde zangers als Sonia Prina als Ottone, Deborah York als Tullia en Sophie Junker in de rol van Caio.
Radio 4: zaterdag 1 november om 20.00 u.

Helena bij de BBC
Die ägyptische Helena was het resultaat van een samenwerking tussen componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal, zoals dat bij meer Strauss-opera’s het geval was. De twee-akter ging in Dresden in première in juni 1928. Hij wordt wel Strauss’ belcanto-opera genoemd. De BBC-radio zendt een opname uit met Gwyneth Jones in de titelrol en Antal Dorati voor het orkest. Andere bekende namen zijn Barbara Hendricks en Willard White. In de bak zat het Detroit Symphony Orchestra. De opname, die ook op cd bestaat, dateert van 1979.
BBC Radio 3: maandag 3 november om 20.15 u.

Mark Wigglesworth (foto: Ben Ealovega).

Mark Wigglesworth (foto: Ben Ealovega).

Gerontius in Cardiff
Edward Elgar componeerde The Dream of Gerontius aan het eind van de negentiende eeuw op een gedicht van John Henry kardinaal Newman. Het wordt komende week live uitgezonden vanuit St. David’s Hall in Cardiff. Dirigent Mark Wigglesworth staat voor het BBC National Orchestra en Chorus, met in de solistenrollen Anna Larsson, Barry Banks en Peter Rose.
BBC Radio 3: vrijdag 7 november om 20.30 u.

Weektip

Bosch Requiem terugblik
In de aanloop naar het Bosch Requiem 2014, dat op 7 november zal worden uitgevoerd, toont brava nl klassiek enkele uitvoeringen van voorgaande edities van de aan de schilder Jeroen Bosch gewijde traditie. Ieder jaar wordt een requiem uit een andere stijlperiode uitgevoerd in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Dit jaar klinkt er muziek van Biber en Bach, vorige jaren waren requiems te horen van Pierre de la Rue, uit de tijd van Bosch, en van Andriessen (maandag 3 november om 14.00 uur), Mozart en Eybler (dinsdag 4 november om 20.30 uur) en Duruflé (donderdag 6 november om 14.00 uur). De werken worden uitgevoerd door ensembles als Capella Pratensis en Capella Brabant en solisten als Maarten Koningsberger, Barbara Kozelj en Harry van der Kamp.
Brava nl klassiek: vanaf maandag 3 november

door

3 reacties »

 • Leen Roetman zei:

  ‘die Weihnachtsoper par excellence: Engelbert Humperdincks Märchenspiel „Hänsel und Gretel“ ‘ rechtstreeks uit het Staatstheater Nürnberg zondag 2 november 19.00 uur via BR Klassik.
  http://www.br.de/radio/br-klassik/programmkalender/sendung913170.html

 • Leen Roetman zei:

  Luister ook naar het interessante essay over deze opera http://www.br.de/radio/br-klassik/sendungen/pausenzeichen/pausenzeichen-haensel-und-gretel-100.html

 • Bob Molenaar zei:

  OPERA IN DE MEDIA (Bioscoop)
  Deze week, afgelopen maandag 26 november een verbazingwekkend goede opvoering gezien van I Due Foscari van Verdi. De opera was mij niet bekend, maar dat hiaat in mijn kennis is hiermede opgelost. Een rechtstreekse uitvoering in de bioscoop door de Londense Opera. Volgens zeggen in het voorprogramma keken op hetzelfde moment in meer dan 600 bioscopen over de hele wereld vele duizenden mensen naar het gebeuren aldaar. Waarschijnlijk meer dan alle voorstellingen bij elkaar in Covent Garden.
  Graag zou ik zien, dat Place de l’Opera, ook aan deze vorm van opera aandacht besteedt en er zijn commentaar op loslaat.
  Eind deze maand, 26 november wordt L’Elisir d’Amore uitgevoerd. Ik weet niet welke bioscopen in Nederland meewerken aan deze opvoeringen, maar ik ben van mening dat er beslist geinteresseerde lezers van Uw Magazine zijn. Ikzelf kan het tenminste aanbevelen.
  Bob Molenaar

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.