BinnenkortNieuws

Kasarova zingt liedcycli Wagner en Berlioz

Vesselina Kasarova geeft op dinsdag 25 november een recital in de Serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De Bulgaarse mezzosopraan zingt liederencycli van Richard Wagner en Hector Berlioz, begeleid door Hansjörg Albrecht.

Vesselina Kasarova (foto: Marco Borggreve).
Vesselina Kasarova (foto: Marco Borggreve).

Vesselina Kasarova begon haar operacarrière eind jaren tachtig met contracten in Zürich en Wenen. Inmiddels is de mezzosopraan een wereldwijd gevierd zangeres, met een repertoire van Monteverdi en Händel tot Moessorgski en Richard Strauss. Ook het liedrepertoire staat regelmatig op haar lessenaar.

In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam vult ze het tweede concert van de Serie Grote Zangers 2014/2015 in, nadat bariton Luca Pisaroni de serie in oktober opende. Kasarova kiest voor twee cycli: de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner en Les nuits d’été van Hector Berlioz.

Wagner schreef de Wesendonck-Lieder in 1857 voor vrouwenstem en piano. Hij gebruikte als tekst vijf gedichten van Mathilde Wesendonck, de vrouw van zijn mecenas, met wie hij een relatie had toen hij in ballingschap in Zwitserland leefde.

Les nuits d’été (zomernachten) van Berlioz is geschreven op zes gedichten van Théophile Gautier. Berlioz voltooide de compositie in 1841, in eerste instantie voor tenor of mezzosopraan. Later bewerkte hij de cyclus voor andere stemsoorten en maakte hij een orkestarrangement. Tegenwoordig wordt de cyclus vaak met orkest uitgevoerd. Kasarova kiest echter voor de piano.

De pianorol wordt ingevuld door Hansjörg Albrecht, niet alleen pianist, maar ook organist, klavecinist en dirigent.

Het recital van Kasarova en Albrecht wordt voorafgegaan door een voorprogramma van de jonge bariton Michael Wilmering, die samen met pianiste Kanako Inoue de cyclus Let us garlands bring van Gerald Finzi opvoert.

Het voorprogramma begint om 19.30 uur, het recital om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Rousset tovert in feeërieke Rameau

Volgend artikel

Jubel voor Domingo's Boccanegra in Milaan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.