BinnenkortNieuws

DNO en Kaufmann winnen Edison Klassiek

Onder meer De Nationale Opera en tenor Jonas Kaufmann hebben een Edison Klassiek 2014 gewonnen. De winnaars van de Nederlandse muziekprijs werden zondag 23 november tijdens het programma Vrije Geluiden bekendgemaakt. De prijzen worden op zaterdag 29 november uitgereikt tijdens de Edison Philharmonic Jukebox in TivoliVredenburg.

Der Schatzgräber werd uitgebracht bij het label Challenge Classics.
Der Schatzgräber werd uitgebracht bij het label Challenge Classics.

De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt. Sinds 1998 zijn er drie categorieën: pop, klassiek en jazz/world.

Tijdens het VPRO-programma Vrije Geluiden werden zondag de negen Edison-winnaars in het klassieke genre onthuld. De Duitse tenor Jonas Kaufmann werd met zijn Wagner-cd tot winnaar gekroond in de categorie ‘De solist – vocaal’ en De Nationale Opera streek met de eer in de categorie ‘De opera’, voor de opname van Der Schatzgräber van Schreker, uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder Marc Albrecht.

Andere winnaars zijn onder anderen Arcadi Volodos als beste instrumentale solist, het Monteverdi Choir als beste koor en het Orchestre Philharmonique de Radio France als beste orkest, voor een registratie van werk van Henri Dutilleux, met sopraan Barbara Hannigan en cellist Anssi Karttunen als solisten en Esa-Pekka Salonen als dirigent.

Een paar Edisons Klassiek worden op 29 november uitgereikt tijdens de Edison Philharmonic Jukebox, een special concert waarmee de Buma Classical Convention wordt afgesloten. Tijdens het concert speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder Markus Stenz “de allermooiste en grootste klassieke nummers”, waarbij het publiek bepaalt wat er uitgevoerd wordt. Het orkest krijgt tijdens het concert de Edison Oeuvreprijs overhandigd.

Het concert vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht en wordt een dag later uitgezonden in NTR Podium.

Vorig artikel

Matinee speelt meeslepend Henze-oratorium

Volgend artikel

Willem Jeths Componist des Vaderlands

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.