Binnenkort

Opera in de media: week 50

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (6 – 12 december 2014) onder meer aandacht voor de gezongen talkshow in Martijn Paddings Laika en een Wagner-week op NPO Cultura.

Video

Der Rosenkavalier van Opera Zuid
Een paar jaar geleden ploegden de trucks en touringcars met cast, crew en decor van Der Rosenkavalier van Opera Zuid door een land vol sneeuw en gladheid. In de cast enkele namen die ook nu voor het Maastrichtse ensemble actief zijn, zoals Kim Savelsbergh en Marcel van Dieren. Ook Mark Omvlee, die dit weekend in de première van Brokeback Mountain in Aken zingt, maakte deel uit van de cast. Voor Karin Strobos als Octavian was deze productie van de opera van Strauss één van haar doorbraakmomenten. Ed Spanjaard dirigeerde het Limburgs Symfonie Orkest. De voorstelling is te zien bij brava nl klassiek op de late vrijdagavond.
Brava nl klassiek: zaterdag 6 december om 00.01 u.

Scène uit Laika van Martijn Padding (foto: Marco Borggreve).
Scène uit Laika van Martijn Padding (foto: Marco Borggreve).

Laika opent operamaand
De ‘December Operamaand’ van de NTR start op zondag 7 december met een talkshow, compleet met een kok die ter plekke gerechten bereidt. Maar het is allemaal opera in Laika, op een libretto van P.F. Thomése, gecomponeerd door Martijn Padding. Het opdrachtwerk van De Nationale Opera en het Holland Festival werd door Arnout Mik geregisseerd in de bovenzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg. U hoort en ziet Etienne Siebens als dirigent van Asko|Schönberg en VocaalLAB en solisten als Thomas Oliemans, Claron McFadden en Marcel Beekman.
NPO 2: zondag 7 december om 13.00 u.

Seizoensopening Scala Milaan
Zelfs in Italië is de zomer nu echt voorbij en kan het operaseizoen beginnen. De Scala in Milaan opent met een uitvoering van Fidelio van Beethoven, onder muzikale leiding van Daniel Barenboim. In de door Deborah Warner geregisseerde cast ziet u onder anderen Peter Mattei, Falck Struckmann, Klaus Florian Vogt en Anja Kampe. De voorstelling wordt live door Arte uitgezonden.
Arte tv: zondag 7 december om 20.15 u.

Harry Bicket (foto: Richard Haughton).
Harry Bicket (foto: Richard Haughton).

Poppea in Barcelona
Mezzosopraan Sarah Conolly komt in februari in Amsterdam mogelijk haar stemvakcollega Maite Beaumont tegen. De Britse zingt een recital in het Concertgebouw, de Spaanse Beaumont zingt in Alcina van Händel bij De Nationale Opera. De dames kennen elkaar van L’incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi, die Harry Bicket muzikaal leidde en David Alden regisseerde in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Ook Miah Persson en Judith van Wanroij zijn te zien in deze regisratie op Mezzo.
Mezzo: dinsdag 9 december om 20.30 u.

Wagner op Cultura
Van 9-12 december is de complete Amsterdamse Ring des Nibelungen te zien op NPO Cultura. Het project van regisseur Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen werd na verschillende hernemingen op 14 februari van dit jaar definitief afgesloten. De planning van de uitzendingen op NPO Cultura is:

Das Rheingold: dinsdag 9 december om 20.30 u.
Die Walküre: woensdag 10 december om 20.30 u.
Siegfried: donderdag 11 december om 20.30 u.
Götterdämmerung: vrijdag 12 december om 20.30 u.

Eromheen worden documentaires uitgezonden over Wagner en de Ring. Cultura is via de kabel en ook online te ontvangen.
NPO Cultura: vanaf dinsdag 9 december om 20.30 u.

Negende van Beethoven
Brava nl klassiek zendt een week lang grote symfonieën uit en daarin is bij componisten als Mahler en Beethoven een enkele keer plaats voor vocale inbreng. Bijvoorbeeld in de negende van Beethoven, die wordt uitgevoerd door Daniel Barenboim als dirigent van het West-Eastern Divan Orchestra en door de solisten Angela Denoke (sopraan), Waltraud Meier (mezzosopraan), Burkhard Fritz (tenor) en René Pape (bas).
Brava nl klassiek: donderdag 11 december om 19.02 u.

Audio

Aleksandra Kurzak (foto: Martyna Gallaweb).
Aleksandra Kurzak (foto: Martyna Gallaweb).

Bellini op Radio 4
De NPO-radio levert op zaterdagavond de opera I Capuleti e i Montecchi van Bellini aan huis vanuit het Festspielhaus van Baden-Baden. Eind november werd daar een uitvoering opgenomen met de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken onder leiding van Karl Mark Chichon. Als solisten werkten onder anderen Francesco Meli, Elīna Garanča en Aleksandra Kurzak mee.
Radio 4: zaterdag 6 december om 20.00 u.

Renate en Maria in De Doelen
Het optreden van sopraan Renate Arends en mezzosopraan Maria Fiselier van 6 december in de Rotterdamse Doelen wordt op maandag 8 december uitgezonden door Radio 4 in het Max Avondconcert. Op het programma staan liederen van Poulenc, Schumann en Howells. De pianobegeleiding is van Roger Vignoles.
Radio 4: maandag 8 december om 20.00 u.

Vocale Vrijdag van Vredenburg
Voor de Vrijdag van Vredenburg komen enkele bekende vocalisten naar Utrecht. Bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zingen onder anderen Christina Landshamer, Maximilian Schmitt en Florian Boesch religieuze muziek van Mendelssohn en Schubert. Philippe Herreweghe dirigeert.
Radio 4: vrijdag 12 december om 20.00 u.

Weektip

In februari komend jaar wordt de muziektheatervoorstelling Trauernacht in Amsterdam opgevoerd. De productie van het festival van Aix-en-Provence in samenwerking met onder meer De Nationale Opera werd in het kader van Europese samenwerking voor talentontwikkeling gecreëerd. Regisseur Katie Mitchell, in Amsterdam al bekend van onder meer Orest, werkte samen met dirigent Raphael Pichon aan een voorstelling op muziek van Bach. De cast uit Aix komt deels terug in de Amsterdamse uitvoeringen. De opname van afgelopen zomer uit Aix-en-Provence is als stream op Culturebox te zien.
Website Culturebox

Vorig artikel

Het sneeuwt Puccini in Amsterdam

Volgend artikel

Catáns Florencia: letterlijk geanimeerd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.