BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Iolanta en Blauwbaard

Bioscopen in de hele wereld vertonen op zaterdag 14 februari live een New Yorkse productie van Iolanta van Tjaikovski en Hertog Blauwbaards burcht van Bartók. De double bill wordt geënsceneerd door de Poolse filmregisseur Mariusz Treliński. Anna Netrebko zingt de rol van Iolanta.

Anna Netrebko als Iolanta (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).
Anna Netrebko als Iolanta (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

De nieuwe productie van de Metropolitan Opera is geïnspireerd door het genre van de ‘film noir’ en combineert twee eenakters, die zelden samen op één affiche staan: Iolanta (1892) en Hertog Blauwbaards burcht (1918).

Iolanta gaat over een blinde prinses. Ze leeft in een tuin die door haar vader van de buitenwereld afgeschermd wordt. Haar blindheid wordt door iedereen om haar heen voor haar geheim gehouden, maar als de ridder Vaudemont toevallig in de tuin belandt, wordt ze met haar blindheid geconfronteerd.

De beroemde Russische sopraan Anna Netrebko zingt de titelrol in de opera van Tsjaikovski. Ze zong de rol eerder in onder meer Amsterdam, tijdens een concertante uitvoering in het Concertgebouw in november 2012. Vaudemont wordt gezongen door Piotr Beczala en Aleksei Markov vertolkt Robert.

Na Iolanta klinkt Hertog Blauwbaards burcht, de enige opera van de Hongaarse componist Béla Bartók. In dat werk ontdekt Judith het lugubere kasteel van haar kersverse, mysterieuze echtgenoot, hertog Blauwbaard. De rol van Judith wordt gezongen door Nadja Michael. Mikhail Petrenko vertolkt Blauwbaard.

De beide werken staan onder leiding van Valery Gergiev. De productie wordt vertoond in een groot aantal bioscopen in Nederland, waaronder vele vestigingen van Pathé, CineMec in Ede en Theater de Speeldoos in Baarn.

Vorig artikel

Seizoen Opéra National de Paris 2015/2016

Volgend artikel

Robert Holl zingt Schuberts Winterreise

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Guus Mostart
    11 februari 2015 at 12:18

    Wellicht aardig om te vermelden dat ontwerper Boris Kudlicka en lichtontwerper Marc Heinz voor het eerst samenwerkten bij de Nationale Reisopera aan “Medea” en de “Johannes Passion”.