BinnenkortNieuws

Levental en Peters presenteren tweede Medtner-cd

Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters brengen op 5 februari hun tweede cd gewijd aan het liedoeuvre van Nikolai Medtner uit, getiteld Sleeplessness. Op 7 februari is er een online releaseconcert.

Levental en Peters lanceerden in mei vorig jaar een groot project rond de muziek van Nikolai Medtner. Het duo wil alle 107 liederen van de Russische componist opnemen. De eerste cd, Incantation, verscheen op 10 mei 2020. Er volgen nog vier cd’s, waarvan de tweede binnenkort verschijnt.

Mezzosopraan Levental beschrijft de liederen van Medtner als ‘bovenaards en onwaarschijnlijk mooi’. Ze vindt dat de muziek gedocumenteerd moet worden, ‘daar maken wij ons levenswerk van’.

De selectie voor het tweede album bestaat uit liederen die tussen 1914 en 1924 gecomponeerd werden, grotendeels gezet op teksten van de Russische dichters Poesjkin, Fet en Tjoettsjev. Thema’s in de tekst zijn hoop, wanhoop en verlangen. Het duo noemt de muziek ‘indringend, meeslepend en hartstochtelijk’.

‘Mednter is een strenge componist en staat ons musici weinig toe’, licht Ekaterina Levental toe. ‘Er zijn echter wel degelijk marges en we voelen ons op dit tweede album vrijer om ze te benutten, doordat we zijn muziek beter kennen en meer hebben doorleefd. Op het eerste album waren we vooral bezig met de architectuur van de composities, op deze tweede cd durven we er meer in te wonen. We zijn ons meer thuis gaan voelen in zijn complexe bouwwerken.’

De cd Sleeplessness verschijnt bij Brilliant Classics. Eerder werd een releaseconcert opgenomen in de Philharmonie in Haarlem. Dat concert is op 7 februari om 15.00 uur te zien op de speciale website www.nikolaimedtner.com, waar ook de cd te bestellen is.

Vorig artikel

Poplavskaya maakt zich op voor terugkeer

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam gaat verder als O.

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.