AchtergrondBinnenkortFeatured

Seizoen Nederlandse Reisopera 2015/2016

Het nieuwe seizoen van de Nederlandse Reisopera is met drie nieuwe producties en flink wat projecten goed gevuld. Het seizoen markeert het zestigjarig bestaan van het operagezelschap uit het oosten van het land. Op de lessenaars staan vanaf september partituren van Puccini, Mozart en Cimarosa.

Madama Butterfly

Annemarie Kremer zingt Cio-Cio-San (foto: Frank Doorhof).
Annemarie Kremer zingt Cio-Cio-San (foto: Frank Doorhof).

Madama Butterfly, de vijfde opera van Puccini, opent op 3 september 2015 het seizoen van de Reisopera en wordt direct aangegrepen om stil te staan bij het zestigjarig jubileum. Directeur Nicolas Mansfield maakte dat afgelopen dinsdag bekend bij de presentatie van het nieuwe seizoen in Theater Carré in Amsterdam.

“De Nederlandse Reisopera brengt Annemarie Kremer eindelijk thuis”, zo omschreef Mansfield de contractering van de Nederlandse sopraan voor de rol van Cio-Cio-San in Madama Butterfly.

Wie Suzuki gaat zingen, is nog niet bekend. Wel is zeker dat bariton Roderick Williams de rol van Sharpless zingt. Williams is een in Londen geboren zanger/componist, die bij alle belangrijke Britse operahuizen heeft gezongen.

De Nederlandse mezzosopraan Ruth Willemse, eerder bij de Reisopera te zien als één van de drie Berta’s in Il barbiere di Siviglia en in Candide, zal te zien zijn in de rol van Kate Pinkerton.

Così fan tutte

Campagnebeeld van Così fan tutte (foto: Marco Borggreve).
Campagnebeeld van Così fan tutte (foto: Marco Borggreve).

Op de tournee van Madama Butterfly volgt de première van Così fan tutte, op 9 februari 2016. Xander Straat verzorgt de regie van Mozarts opera.

Voor de rol van Fiordiligi ontdekte Nicolas Mansfield de Canadese sopraan Shantelle Przybylo. De rol van haar zus Dorabella wordt gezongen door mezzosopraan Anna Traub. Zij maakt, net als Nicolas Crawley die Guglielmo zingt, deel uit van het TalentenEnsemble van de Reisopera. Yaroslav Abaimov, nu op tournee als Nadir in De Parelvissers, is gecast als Ferrando.

Il matrimonio segreto

Na Così coproduceert de Reisopera in een niet eerder vertoonde samenwerking met de andere twee grote spelers in de Nederlandse operawereld, Opera Zuid en De Nationale Opera, de opera Il matrimonio segreto, een achttiende-eeuwse opera buffa van Domenico Cimarosa.

De regisseur van de jongtalentproductie is gekozen, Monique Wagemakers. De dirigent werd op de ochtend van de seizoenspresentatie vastgelegd. Zijn of haar naam zal binnenkort bekendgemaakt worden. Verder zullen in juni audities worden gehouden voor de casting van het samenwerkingsproject.

Er is nog geen decorontwerper, want jonge talenten uit de wereld van ontwerp en design kunnen daarvoor hun ideeën insturen. De winnaar wordt beloond met de realisatie van zijn of haar ontwerp en de Dutch Opera Design Award.

Il matrimonio segreto wordt op 5 maart 2016 in première gebracht in Hengelo.

Talent

Hoewel de financiering problematisch is, gaat de Nederlandse Reisopera door met het vast begeleiden van jong talent. Anna Traub maakt deel uit van het TalentenEnsemble in Enschede, net als Bora Balci, Bernadeta Astari, Nicholas Crawley en Yavuz Arman İşleker. Die laatste zal meewerken aan Madama Butterfly. Het motto blijft volgens Nicolas Mansfield: “Kleine rollen in grote producties, grote rollen in kleine producties.”

Telephone, Geluid, Robeco, Armel

Op het nieuwe programma van de Reisopera staat nog veel meer dan de drie grotezaalproducties. Tijdens het Grachtenfestival in augustus 2015 komt The Telephone van Menotti naar Nederland. Die productie werd eerder gemaakt in Göteborg, Zweden, met de Nederlandse sopraan Maartje Rammeloo in één van de hoofdrollen.

Intendant Nicolas Mansfield.
Intendant Nicolas Mansfield.

Het Geluid Maastricht, vaste samenwerkingspartner van de Reisopera, maakt net als afgelopen jaren weer een randprogramma bij één van de voorstellingen. Deze keer produceren makers Gable en Romy Roelofsen een eigen voorstelling naast Così fan tutte.

Tijdens de Robeco SummerNights 2015 treden Robert Davies (nu te zien in De Parelvissers), Annemarie Kremer en de jonge Canadese tenor Fabian Lara op. Die laatste werd door Nicolas Mansfiel gescout tijdens een zangconcours in Montreal. Een eerste optreden in het Amsterdamse Concertgebouw leek Mansfield een passende waardering voor de prestaties van de jonge zanger.

Nieuw is een samenwerking met het Armel Opera Festival in Hongarije. Dat heeft de Reisopera gevraagd een productie in te zenden voor de editie van 2016. The Lighthouse van Sir Peter Maxwell Davies, eerder opgevoerd tijdens het Grachtenfestival in 2010, gaat onder regie van Timothy Nelson naar Hongarije.

Financiën

Niet alles wat Nicolas Mansfield en zijn Nederlandse Reisopera zouden willen, valt te realiseren. “Ik zou bijvoorbeeld graag Verdi brengen, maar alleen al een enorm koor vraagt meer budget dan we hebben”, zei de intendant.

Het vinden van sponsoren en financiers is belangrijk. “Onze marketing moet net zo kunstzinnig zijn als ons artistieke werk”, aldus Mansfield. “Maar we zijn niet zielig! We gaan het nieuwe seizoen in met in ons achterhoofd de zorgen over de financiën, maar met een voorhoofd vol ambitie en plannen.”

Overzicht

Hieronder een volledig overzicht van de grotezaalproducties van het komende seizoen:

Madama Butterfly (G. Puccini)
3 september – 10 oktober 2015
Dirigent: Timothy Henty
Regisseur: Laurence Dale
Solisten: Annemarie Kremer, Ruth Willemse, Roderick Williams, e.a.

Così fan tutte (W.A. Mozart)
9 februari – 19 maart 2016
Dirigent: Arnaud Oosterbaan
Regisseur: Xander Straat
Solisten: Shantelle Przbylo, Anna Traub, Nicholas Crawley, Yaroslav Abaimov, e.a.

Il matrimonio segreto (D. Cimarosa)
5 – 31 maart 2016
Regisseur: Monique Wagemakers
Jongtalentproductie in samenwerking met de De Nationale Opera en Opera Zuid.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Discografie: Alcina en Tamerlano

Volgend artikel

Opera Zuid brengt The Sound of Musical

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.