Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (28 februari – 6 maart 2015) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Tamerlano van De Nationale Opera, een opera van Rachmaninoff en de masterclasses van Joyce DiDonato.

Video

Mahler op Brava
Brava brengt op maandag de hele dag Mahler. Het begint al om zeven uur ’s ochtends met de Kindertotenlieder, gecomponeerd op vijf gedichten van Friedrich Rückert. Dirigent Otto Tausk staat voor Holland Symfonia, bariton Thomas Oliemans is de solist. Om 10.47 uur is Des Knaben Wunderhorn te zien. Bernard Haitink en het Koninklijk Concertgebouworkest begeleiden Christianne Stotijn. Om 13.51 uur is het tijd voor de vierde symfonie van Mahler. Het vocale deel wordt verzorgd door sopraan Juliane Banse, het Gustav Mahler Jugend Orchester staat onder leiding van Claudio Abbado.
Brava: maandag 2 maart vanaf 7.00 u.

Joyce DiDonato (foto: Josef Fischnaller).
Joyce DiDonato (foto: Josef Fischnaller).

Master Joyce
De masterclasses die mezzosopraan Joyce DiDonato afgelopen week gaf in de New Yorkse Carnegie Hall staan bij Medici.tv online. De master werkte met jonge zangers afkomstig uit operastudio’s in de Verenigde Staten en Europa.
Medici.tv: on demand.

Hannigan met bubblegum
Sopraan Barbara Hannigan haalde al even de Nederlandse tv met haar optreden in Londen bij het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle. Gekleed in de wat frivole variant van een Brits schoolmeisjesuniform en compleet met kauwgum, die de dirigent nog net op tijd van haar overnam, zong de in Nederland wonende Hannigan muziek van componisten uit de twintigste eeuw. Ze deed fragmenten uit Wozzeck van Alban Berg en Le Grand Macabre van György Ligeti. Vanaf 3 maart is op Arte Concert de registratie van het optreden in het Londense Barbican Center te zien.
Arte Concert: on demand vanaf dinsdag 3 maart.

Francesca gestreamd
De historische figuur van Francesca da Rimini inspireerde niet alleen de schrijver Dante maar ook verschillende componisten. Tsjaikovski schreef een symfonisch gedicht over haar, Sandonai schreef een opera en dat deed Sergei Rachmaninof ook. Het werk van die laatste is nu als stream te zien op Culturebox. De opname werd gemaakt op 15 februari bij de Opéra de Lorraine, met Silviu Purcarete als regisseur en Rani Calderon als muzikaal leider. Solisten waren onder anderen Igor Gnidii, Suren Maksutov en Gelena Gaskarova.
Culturebox: on demand.

Audio

Scène uit Tamerlano (foto: De Munt/La Monnaie).
Scène uit Tamerlano (foto: De Munt/La Monnaie).

Tamerlano bij Opera Live
Ideaal voor de NOB-technici die het geluid van de opera Tamerlano moeten registeren: geen last van bijgeluid van bewegend decor (want dat beweegt vrijwel niet) en weinig verlies van volume bij bewegingen van de zangers (want die bewegen niet veel). Grote plus voor de luisteraars is de buitengewoon fraaie en aan de periode aangepaste zang van de solisten. En dat geldt ook voor het orkest, Les Talens Lyriques onder dirigent Christophe Rousset.

NTR Opera Live is rechtstreeks bij de laatste uitvoering van Tamerlano van Händel door De Nationale Opera, die voor deze productie te gast is in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Solisten zijn onder anderen countertenor Christophe Dumeaux in de titelrol, Jermey Ovenden als Bajazet, Sophie Karthäuser als Asteria en Delphine Galou in de rol van Andronico.
NPO Radio: zaterdag 28 februari om 19.00 u.

Royal Opera House buiten de deuren
Voor het eerst werkt het Royal Opera House samen met het Roundhouse-theater in het noorden van Londen bij de productie van Monteverdi’s Orfeo. Michael Boyd regisseerde de voorstelling en Christopher Moulds dirigeerde het Early Opera Company Orchestra en de solisten. Onder hen de Hongaarse bariton Gyula Orendt, sopraan Mary Bevan en mezzosopraan Susan Bickley. De voer- en zangtaal is Engels.
BBC Radio 3: maandag 2 maart om 20.30 u.

Weektip

Coloratuur bij Eurovisie
Trijntje Oosterhuis, die voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat, kan wel inpakken als dit lied de Finse voorronde overleeft. Opera Skalaa is keiharde concurrentie voor de Nederlandse bijdrage aan het jaarlijks zangfestijn. Het nummer is getiteld ‘Heart of light’. Als we het moeten omschrijven zeggen we: ‘Händel on crack.’ Oordeel zelf en bedenk vast hoe het zal zijn als honderden miljoenen kijkers vanuit Wenen in mei deze disco-coloratura zullen horen en zien.

Vorig artikel

Hulde voor gestileerde Tamerlano bij DNO

Volgend artikel

Seizoen Concertgebouw 2015/2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.