BinnenkortNieuws

Het Wenen van Joseph Marx in Amsterdam

Tenor Michael Schade, pianiste Reinild Mees en violist Philippe Graffin brengen op zondag 8 maart ‘het Wenen van Joseph Marx’ naar het Concertgebouw in Amsterdam. Samen voeren ze liederen en kamermuziek van de Oostenrijkse componist Marx op, evenals werken van tijdgenoten Freisler, Korngold en Strauss.

Reinild Mees (foto: MacSiers Fotografie).
Reinild Mees (foto: MacSiers Fotografie).

Het concert rond Joseph Marx is de opmaat voor het cd-project The Complete Songs of Joseph Marx, een initiatief van pianiste Reinild Mees, oprichter en artistiek leidster van de Stichting 20ste-eeuwse Lied. Mees nam eerder het volledige liedoeuvre van Schreker, Respighi, Elgar en Szymanowski op, waar ze diverse prijzen voor ontving. Een opname van de ‘Complete Songs’ van Erich Wolfgang Korngold komt binnenkort uit.

Joseph Marx (1882-1964) was in zijn tijd een gewaardeerde Weense componist, muziekpedagoog, pianist en muziekcriticus. Later raakte hij echter op de achtergrond. Met het project rond zijn liedrepertoire wil Mees de herontdekking van zijn muziek aanslingeren.

Marx was vooral bekend vanwege zijn 161 liederen, allemaal rond 1900 gecomponeerd. Reinild Mees verzamelde alle partituren en vond in tenor Michael Schade, sopraan Agneta Eichenholz en bariton Christian Immler gewillige partners om het hele oeuvre op cd te zetten. De opnames zullen binnenkort in Berlijn plaatsvinden en het resultaat wordt uitgebracht bij het label Capriccio.

Als voorproefje laten Michael Schade en Reinild Mees op zondagmiddag 8 maart de mooiste liederen van Marx horen in het Concertgebouw. Ze combineren zijn liederen met werken van Weense tijdgenoten als Erich Wolfgang Korngold, Fritz Kreisler en Richard Strauss. De Franse Philippe Graffin vult het traditionele liedduo aan met vioolspel.

Het concert rond Joseph Marx begint om 14.15 uur en vindt plaats in de Kleine Zaal. Het wordt opgenomen en op donderdag 19 maart uitgezonden in het MAX Avondconcert op Radio 4.

Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2015/2016

Volgend artikel

Chen Reiss: “Pamina gaat door een hel”

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.