BinnenkortNieuws

NTR ZaterdagMatinee voert Rigoletto uit

De NTR ZaterdagMatinee voert op zaterdag 14 maart Giuseppe Verdi’s bekende opera Rigoletto uit in het Concertgebouw in Amsterdam. De titelrol wordt vertolkt door Dimitri Platanias. James Gaffigan dirigeert.

De Griekse bariton Dimitri Platanias.
De Griekse bariton Dimitri Platanias.

Rigoletto is één van de bekendste opera’s van Verdi, niet het minst door de tenoraria ‘La donna è mobile’, die al snel na de wereldpremière in 1851 een geheel eigen leven ging leiden en ook vandaag de dag op tal van plekken opduikt. Sommigen menen dat het de bekendste opera-aria aller tijden is.

Verdi’s opera heeft echter meer te bieden. Het is een werk “vol lyrische schoonheid”, met aria’s die “behoren tot Verdi’s meest virtuoze en tegelijkertijd meest aangrijpende compositorische vondsten”, aldus de NTR ZaterdagMatinee.

Rigoletto is gebaseerd op het toneelstuk Le roi s’amuse van Victor Hugo en vertelt het verhaal van de gebochelde hofnar Rigoletto, die zijn dochter Gilda koste wat kost voor de buitenwereld wil beschermen, maar daarin faalt als de vrouwenverslindende hertog aan wiens hof hij werkt Gilda verleidt. Het werk vormt samen met Il trovatore en La traviata het triptiek van Verdi’s middenperiode, waarin hij internationaal doorbrak.

De ZaterdagMatinee brengt Rigoletto in een uitvoering met het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, geleid door de vaste gastdirigent James Gaffigan.

De rol van Rigoletto wordt vertolkt door de Griekse bariton Dimitri Platanias, die de partij al in vele operahuizen zong. Tenor Arnold Rutkowski is de hertog van Mantua en sopraan Lisette Oropesa zet de rol van Gilda neer. Oropesa debuteerde vorig jaar bij De Nationale Opera in Falstaff.

Andere rollen zijn er voor onder anderen Ante Jerkunica (Sparafucile), Martina Belli (Maddalena), Maria Fiselier (Contessa di Ceprano), Wilke te Brummelstroete (Giovanna) en Laetitia Gerards (Page).

De uitvoering van Rigoletto is concertante en begint om 13.30 uur. Op het moment van schrijven zijn er nog een paar kaarten beschikbaar. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Schikaneder en het Zauberflöte-verhaal

Volgend artikel

Discografie: Die Zauberflöte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.