BinnenkortNieuws

Dutoit leidt opera’s van Ravel en Stravinsky

De 78-jarige maestro Charles Dutoit leidt zaterdag 2 mei twee korte opera’s in de NTR ZaterdagMatinee: L’heure espagnole van Ravel en Le rossignol van Stravinsky. Julia Novikova en Julie Boulianne vertolken de hoofdrollen.

Charles Dutoit (foto: Robert Taylor).
Charles Dutoit (foto: Robert Taylor).

Charles Dutoit is een Zwitserse dirigent met een enorme staat van dienst. Hij begon zijn muziekcarrière in 1957 als altviolist en maakte in 1959 zijn debuut als dirigent, met Martha Argerich (één van de vier vrouwen met wie hij getrouwd was) als soliste.

Hij was de chef van diverse orkesten in Europa en Noord-Amerika. Vooral met het Orchestre Symphonique de Montréal boekte hij grote successen. In zijn prijzenkast staan meer dan veertig internationale awards.

In de ZaterdagMatinee, waar hij eerder onder meer La damnation de Faust dirigeerde, neemt Dutoit op 2 mei repertoire onder handen waarin hij als specialist wordt gezien: twintigste-eeuwse Franse en Russische werken.

Van Maurice Ravel leidt hij L’heure espagnole, één van de twee opera’s die Ravel schreef. De komedie vol exotische referenties draait om Concepción, die haar echtgenoot met drie verschillende mannen probeert te bedriegen.

Concepción wordt vertolkt door Julie Boulianne. Haar echtgenoot Torquemada wordt gezongen door de Nederlandse tenor Erik Slik. De drie minnaars Gonzalve, Ramiro en Don Iñigo Gomez worden neergezet door respectievelijk Frédéric Antoun, Thomas Oliemans en David Wilson-Johnson.

Van Igor Stravinsky klinkt het korte werk Le rossignol, gebaseerd op het sprookje De Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. De opera is een paradepaardje voor coloratuursopranen, die in de titelrol van de Nachtegaal hun kunsten kunnen vertonen. In de Matinee mag Julia Novikova de rol op zich nemen. Ze vervangt de oorspronkelijk gecaste Anna Christy.

De andere rollen in Le rossignol worden vertolkt door Lisette Bolle, Anton Rositskiy, Anatoly Sivko, Alexander Milev, Mark Omvlee, Olivier Dumait en Nick Crawley. David Wilson-Johnson en Julie Boulianne zingen, net als in L’heure espagnole, ook een rolletje mee.

De uitvoering van beide werken begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Luzerner Theater verrast met Ariadne

Volgend artikel

Seizoen Staatsoper Berlin 2015/2016

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.