BinnenkortNieuws

Stotijn zingt Schubert bij Residentie Orkest

Mezzosopraan Christianna Stotijn, dirigent Jérémie Rhorer en het Residentie Orkest nemen op 8, 9 en 10 mei repertoire van Schubert en Weber onder handen in Den Haag en Leiden. Het eerste concert wordt voorzien van een toelichting door Leo Samama.

Christianne Stotijn (foto: Marco Borggreve).
Christianne Stotijn (foto: Marco Borggreve).

“Schubert stierf straatarm en Weber buitengewoon succesvol. Toch wordt Schubert gezien als de grotere componist.” Dat is de premisse van de concertreeks die het Residentie Orkest volgende week geeft.

Muziekhistoricus Leo Samam vertelt rondom het eerste concert op 8 mei in de Dr Anton Philipszaal “het verhaal van roem en vergankelijkheid”. Het wordt omkleed met de ouvertures van Webers Der Freischütz en Oberon, Schuberts achtste symfonie (de ‘Unvollendete’) en verschillende liederen van Schubert, in orkestraties van Max Reger. Daaronder ‘Erlkönig’, ‘An die Musik’ en ‘Im Abendrot’.

Hetzelfde programma wordt zonder de vertelling van Samama op 9 mei herhaald in de Dr Anton Philipszaal en op 10 mei uitgevoerd in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Christianne Stotijn vertolkt de liederen. De mezzo is één van de meest gerenommeerde Nederlandse zangeressen van dit moment. De afgelopen weken zong ze in steden als Boston, New York, Berlijn, Montreal en Toronto repertoire van onder anderen Mendelssohn, Adès en Elgar.

Jérémie Rhorer is een Franse dirigent met een stevige staat van dienst. Hij dirigeerde opera’s op de belangrijkste festivals in Frankrijk en maakte verschillende cd’s met zijn eigen orkest Le Cercle de l’Harmonie. Hij maakt zijn debuut bij het Residentie Orkest.

Zie voor meer informatie over de concerten de websites van de Dr Anton Philipszaal en de Stadsgehoorzaal Leiden.

Vorig artikel

Herfurtner en Astari: hoe zing je de liefde?

Volgend artikel

Opera in de media: week 19

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.