AchtergrondBinnenkortHeadline

Nederlands operatalent zingt voor Staetshuys

De Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam vult zich op 22 mei met Nederlands operatalent, onder wie Eva-Maria Westbroek, Frank van Aken en Tania Kross. Onder leiding van Ed Spanjaard zingen ze aria’s en duetten. De opbrengst van het concert gaat naar het Staetshuys Fonds.

Ed Spanjaard leidt het concert in het Concertgebouw (foto: Ronald Knapp).
Ed Spanjaard leidt het concert in het Concertgebouw (foto: Ronald Knapp).

Het Staetshuys Fonds is een stichting die zich inzet voor de Nederlandse muziek- en zangkunst door jonge Nederlandse zangers aan het begin van hun carrière financiële ondersteuning te geven. Veel Nederlandse operazangers die nu succesvol carrière maken, begonnen hun loopbaan dankzij de support van het fonds.

Maar liefst acht van die zangers werken op 22 mei mee aan een groot benefietconcert voor het Staetshuys Fonds in het Concertgebouw in Amsterdam. De bekendste naam op het affiche is die van Eva-Maria Westbroek. De sopraan boekt momenteel overal ter wereld successen. Zo was ze onlangs nog live vanuit New York te zien als Santuzza in Cavalleria rusticana.

Westbroeks man, tenor Frank van Aken, soleert eveneens in het concert. Ook hij maakt internationaal carrière. Samen zingen Westbroek en Van Aken de vierde akte uit Manon Lescaut van Puccini en de derde scène uit de eerste akte van Die Walküre.

Naast deze twee grote fragmenten klinken aria’s en duetten uit onder meer Don Giovanni, Il barbiere di Siviglia, Don Carlos, Le Cid, Les pêcheurs de perles, Manon, Orfeo ed Euridice en Madama Butterfly. Daarvoor treden nog zes andere zangers aan: de sopranen Francis van Broekhuizen en Laetitia Gerards, de mezzosopranen Tania Kross en Karin Strobos, tenor Peter Gijsbertsen en bariton Martijn Sanders.

De zangers worden begeleid door Het Gelders Orkest, dat drie dagen daarvoor nog Juan Diego Flórez en Pretty Yende begeleidt, ook in het Concertgebouw. Het orkest staat onder leiding van Ed Spanjaard.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Hieronder van alle solisten een fragment.

Sopraan Eva-Maria Westbroek:

Sopraan Francis van Broekhuizen:

Sopraan Laetitia Gerards:

Mezzosopraan Tania Kross:

Mezzosopraan Karin Strobos:

Tenor Frank van Aken (helaas een oud fragment):

Tenor Peter Gijsbertsen:

Bariton Martijn Sanders:

Vorig artikel

Muzieklokaal verbindt klassiek en horeca

Volgend artikel

DNO brengt opera op het schoolplein

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

18Reacties

 1. W.F.Bouwmeester
  14 mei 2015 at 17:27

  Heerlijk om naar te luisteren hoop op veel meer!!!!!

 2. John de Jong
  15 mei 2015 at 12:24

  Helaas worden voor dit concert erg weinig kaarten verkocht.

  U kunt kaarten kopen met 50% korting met actiecode SHF22ALG.
  Hoewel het eigenlijk een beetje gênant is om voor een benefietconcert kaarten met korting te kopen, zou het nog gênanter zijn als de grote zaal half leeg blijft.

  Er wordt zoveel geklaagd dat Nederlandse topzangers hier nauwelijks te horen zijn. Profiteer ervan nu het wel kan!

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  15 mei 2015 at 20:12

  Ik denk dat de teleurstellende belangstelling met name aan het vergevorderde seizoen ligt. Vrijdag voor Pinksteren is ook meer het startsein voor een lang weekend naar buiten. Hopelijk trekt de reductie alsnog veel liefhebbers over de streep.

 4. Pieter K. de Haan
  15 mei 2015 at 22:11

  “Orphée et Eurydice” van de Nederlandse Reisopera, vanavond in Utrecht, bleek helaas uitverkocht, morgenmiddag zitten we in Carré voor het Verdi-Requiem, net als dit concert van 6 dagen later, met o.m. Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken en ook een benefietconcert, maandagavond hebben we een abonnementsvoorstelling van “Benvenuto Cellini” en dinsdagavond een abonnementsconcert met Juan Diego Flórez en Pretty Yende, trouwens ook op geen stukken na uitverkocht.. Soms is het aanbod gewoon te groot!

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  15 mei 2015 at 22:45

  Ook dat klopt.

 6. 17 mei 2015 at 14:03

  Ik denk dat al dat “jonge talent” (van bijna 40 soms….)dat er bijgehaald wordt de kaartverkoop niet bevordert.

  Als Frank en Eva gewoon hun prachtige repertoire zouden zingen, mooie scenes uit opera’s die ze op de bühne zingen en daarbij een mooie ouverture en intermezzo zou het programma veel meer klasse hebben.

  Als al het “jonge talent” ook 2x moet zingen ben je ca. 6x2x5 minuten verder, dat is een uur. Blijft er nog 30 minuten voor Frank & Eva en ouverture over….
  Dat vind ik jammer.

  Ik wens iedereen natuurlijk wel heel veel plezier!

 7. Maarten-Jan Dongelmans
  17 mei 2015 at 18:20

  Wel mooi dat het echtpaar Van Aken de Nachwuchs laat meeliften. Toch?

 8. 17 mei 2015 at 19:08

  Natuurlijk Maartjen-Jan Dongelmans, dat is altijd geweldig!

  Maar in dit geval had ik liever gewoon meer van de sterren zelf gehoord, i.p.v. een selectie van “nachwuchs” (die in sommige gevallen al lang geen “nachwuchs” meer is, gezien ze al rond de 40 zijn…).

 9. Maarten-Jan Dongelmans
  17 mei 2015 at 19:13

  Maartjen is mijn kleine zusje:)

 10. bo van der meulen
  18 mei 2015 at 14:24

  Wiebke,
  Jammer dat ik nu toch moet reageren op jouw bericht. Allereerst om feitelijke zaken recht te zetten: Het Staetshuys IS er voor jong talent, er zingt Nederlands top talent (waarbij het woord JONG niet genoemd is) waarvan er een heleboel door het Staetshuys met beurzen en andere zaken in het begin van hun carrières ondersteunt zijn. Hun aria’s geven een mooi gebalanceerd concert en de kans om aan het publiek te laten zien hoeveel talent er is en vormen een prachtige inleiding tot de scenes van Eva en Frank…..
  Verder loop de verkoop goed en was de bovengenoemde actie uitsluitend bedoeld voor de Vrienden van LA Scala Hoofddorp, waar mensen met een open hart genieten van opera en waar we veelsteun aan hebben), zingen Eva-Maria en Frank twee grote scenes (de hele vierde Akte Manon Lescaut en de hele derde scene van de eerste akte van Die Walkure , dus bijna een uur met hen alleen)
  Eva heeft Manon al op de bühne gezongen en gaat ze ook weer doen, Frank wilde het graag samen met haar zingen, Walkure zingen ze overal te wereld….
  Het andere talent zingt elk 1 aria. en doen dat geweldig. Het is geen samenraapsel van wat “nachwuchs “zangers die wat dingetjes doen, maar wel overwogen keuzes….
  Ik begrijp gewoon niet waarom je zo negatief doet over een potentieel geweldige avond…..
  Het is ook nooit goed …..
  Jammer….

 11. bo van der meulen
  18 mei 2015 at 14:44

  en sorry voor de t in ondersteund…..

 12. Maarten-Jan Dongelmans
  18 mei 2015 at 15:01

  Beste Bo, het is wél goed. Operafans kunnen zich beslist op een mooie avond verheugen! Prima dat je de avond toch nog even helder voor het voetlicht hebt gebracht.

 13. 18 mei 2015 at 17:24

  Ik mag toch gewoon zeggen dat ik liever alleen Frank en Eva had gehoord, Bo?

  Je hoeft mij ook niet te vertellen wat en waar Frank en Eva dingen zingen, en gezongen hebben. Misschien ben je vergeten dat ik al vele vele (Frank zo’n 30 en Eva zo’n 20) jaren met hun bevriend ben en vele jaren samen met hun (vooral Frank, maar ook Eva) in Duitsland vele producties heb gedaan.

  Over wie er verder Nederlands “top” talent zijn kun je ook discussieren, en meningen verschillen. De mensen die er nu staan zijn in mijn ogen in ieder geval niet HET NL toptalent…

  Verder evengoeie vrienden.
  Groet,
  Wiebke

 14. 18 mei 2015 at 17:36

  Overigens juich ik natuurlijk heel erg toe wat het Staetshuys voor jong talent doet!

  Laat dit duidelijk zijn.

 15. 18 mei 2015 at 17:39

  O ja, en ik was niet degene die suggereerde dat er weinig kaarten voor dit concert worden verkocht, dat was heer de Jong.
  Ik gaf wel mijn persoonlijke mening waarom dit volgens mij zo zou KUNNEN zijn, omdat dit de reden is waarom ik – ondanks dat ik Frank en Eva graag weer zou horen in deze stukken – geen kaartje koop.

 16. bo van der meulen
  18 mei 2015 at 18:06

  Beste Wiebke,
  Natuurlijk mag je je mening hebben en mag je vinden dat jij het anders geprogrammeerd zou hebben.Ik vind het allemaal best maar je zet een toon op een openbare site die negativiteit uitstraalt Ik begrijp gewoon niet dat je op een site als deze een mooi initiatief van zulk negatief commentaar voorziet. Wie heeft daar wat aan?

 17. bo van der meulen
  18 mei 2015 at 18:21

  Beste Wiebke,
  Ik weet niet of meer dan 1000 verkochte kaartjes weinig is. De actie is er inderdaad om voor een stampvolle zaal te zorgen met mensen (Scala Hoofddorp) die graag naar een dergelijk concert komen.Dat het niet aan jou besteed is geen probleem… Meer dan 1000 mensen vinden het heel fijn om Karin, Tania, Francis, Laetitia, Peter, Fook en Martijn te horen in repertoire dat ze in sommige gevallen nog nooit eerder hebben gezongen en dus ook om voor het eerst Frank in Manon Lescaut te horen…En om voor het eerst Frank en Eva-Maria samen in een opera concert in het Concertgebouw in dit repertoire te kunnen horen.
  Daarnaast is het een concert om het Staetshuys Fonds onder de aandacht van een groter publiek te brengen en te ondersteunen, door zangers die in veel gevallen dus zelf geprofiteerd hebben van dit geweldige fonds.

  En ja, het commentaar over de korting was voor heer de Jong.
  Zullen we het hierbij laten en gewoon op onze eigen wijzen genieten van opera?

 18. 18 mei 2015 at 19:52

  Tuurlijk Bo!

  Het was op zich niet mijn bedoeling om hier negatief te doen over het concert.