BinnenkortNieuws

Kirchschlager zingt Schumann-liederen

Angelika Kirchschlager geeft op dinsdag 2 juni samen met pianist Julius Drake een liedrecital in het Concertgebouw. Op haar programma staan enkel liederen van Robert Schumann. De rode draad: de liefde.

Angelika Kirchschlager (foto: Nikolaus Karlinsky).
Angelika Kirchschlager (foto: Nikolaus Karlinsky).

De carrière van mezzosopraan Angelika Kirchschlager begon met Schumann. Ze deed, hoewel ze nog nooit een zangles had gehad, op haar achttiende auditie bij het conservatorium in Wenen en zong het lied ‘Erstes Grün’ van Schumann. Prompt werd ze aangenomen.

Inmiddels is de Salzburger zangeres een wereldwijd gevierd artieste, met vooral grote successen in het repertoire van Mozart en Richard Strauss. Maar Schumann blijft een componist naar haar hart.

Haar laatste recital in Amsterdam dateert van november 2012 en ook daarvoor was ze regelmatig te gast in ofwel het Muziekgebouw aan ’t IJ ofwel het Concertgebouw.

In haar aanstaande optreden richt ze zich op de liefdesliederen die Robert Schumann componeerde, geïnspireerd door zijn eigen liefde voor Clara. Er klinken liederen als ‘Was soll ich sagen’, ‘Verratene Liebe’ en ‘Mädchen-Schwermut’. Ook zingt Kirchschlager de cyclus Frauenliebe und -leben, in de woorden van het Concertgebouw “een hartstochtelijk liefdesepos”.

De mezzosopraan wordt begeleid door Julius Drake, één van de beste liedbegeleiders van dit moment. Drake is vrijwel ieder seizoen wel een keer in Nederland te zien in een liedrecital.

Het concert van Kirchschlager en Drake begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw. Bekijk ook het YouTube-portret over Kirchschlager op Place de l’Opera.

Vorig artikel

Kentridge regisseert Lulu bij DNO

Volgend artikel

Van Bergeijk maakt zijn eigen Zauberflöte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.