Binnenkort

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (11 – 17 juli 2015) onder meer aandacht voor Carmen vanuit het Romeins Theater in Orange en het Quatorze Juillet-concert met Joyce DiDonato in Parijs.

Video

Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical).
Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical).

Jonas in Orange
Het Romeinse theater in Orange is ook dit seizoen weer beschikbaar voor de Chorégies d’Orange, een jaarlijkse serie concerten en opera’s. Via de website Culturebox is de uitvoering van Carmen van Bizet zaterdagavond live mee te beleven. Jonas Kaufmann en Kate Aldrich zingen respectievelijk Don José en de titelrol, onder regie van Louis Désiré. Dirigent Mikko Franck leidt het Orchestre Philharmonique de Radio France Lumière. Andere solisten zijn onder anderen Inva Mula en Kyle Ketelsen.

De Franse cultuurwebsite spreekt van “une soirée d’été 100% lyrique”, want voorafgaand aan de uitzending van Carmen (aanvang 22.20 uur) is een documentaire te zien over Roberto Alagna. De avond wordt gepresenteerd door Natalie Dessay. Ook Medici.tv biedt een livestream van de opera.
Culturebox: zaterdag 11 juli vanaf 20.50 u.

Joyce viert Quatorze Juillet
Frankrijk viert de nationale feestdag Quatorze Juillet met een concert bij de Eiffeltoren. Een sterrencast met onder anderen Joyce DiDonato, Bryn Terfel, Lang Lang en Sonya Yoncheva treedt op bij het L’Orchestre national de France onder leiding van Daniele Gatti. Er worden aan de voet van de Eiffeltoren meer dan een half miljoen mensen verwacht, maar wie dat wat te druk vindt, kan terecht op onder meer Culturebox.
Culturebox: dinsdag 14 juli om 20.55 u.

Eén van de Verdi-feestmakers: sopraan Daniela Dessì (foto: Fidelio Artists).
Eén van de Verdi-feestmakers: sopraan Daniela Dessì (foto: Fidelio Artists).

Tutto Verdi
Een zomeravond vol Verdi, dat biedt brava op de woensdagavond. Met een gala van vier beroemde tenoren werd in 2001 de honderdste sterfdag van de componist gevierd. Plácido Domingo, José Carreras, José Cura en Marcelo Álvarez zorgden voor het tenorgeluid, maar er was meer, want het Gran Gala di Verdi bood ook optredens van Daniela Dessì, Barbara Frittoli, Leo Nucci en Gloria Scalchi. De zangers werden begeleid door Zubin Mehta voor het orkest Maggio Musicale Fiorentino. U hoort delen uit onder meer Il Trovatore, Nabucco en Don Carlo.
Brava: woensdag 15 juli om 20.58 u.

DiDonato zingt Berlioz
Joyce DiDonato reist na Parijs door naar Verbier voor haar debuut op het Zwitserse festival, waar ze tijdens het openingsconcert op vrijdagavond zal optreden. Net als Eva-Maria Westbroek onlangs in het Concertgebouw brengt DiDonato Berlioz’ Les nuits d’été. Ze wordt begeleid door het Verbier Festival Orchestra onder leiding van James Levine.
Medici.tv: vrijdag 17 juli om 19.00 u.

Audio

Ekaterina Scherbachenko (foto: IMG Artists).
Ekaterina Scherbachenko (foto: IMG Artists).

Double bill uit Aix
Hoewel NTR Opera Live met vakantie is, brengt NPO Radio 4 op de zaterdagavond toch echte opera. Het gaat om de double bill Iolanta van Tsjaikovski en Persephone van Stravinsky. De uitvoering komt rechtstreeks vanuit het Grand Théâtre de Provence van Aix-en-Provence. In Iolanta worden de hoofdrollen gezongen door Ekaterina Scherbachenko, Dmitry Ulianov en Willard White. Voor Persephone treden Dominique Blanc en Paul Groves aan. Beide opera’s worden begeleid door het koor en orkest van de opera van Lyon onder dirigent Teodor Currentzis.
NPO Radio 4: zaterdag 11 juli om 19.00 u.

Weektip

Jazz en opera
Bij gelegenheid van het North Sea Jazz Festival dat dit weekend in Rotterdam wordt gehouden is de weektip een video van het ultieme huwelijk tussen jazz en opera: Porgy and Bess van George Gershwin. De muziek uit dat werk is zowel door heel veel jazzmusici uitgevoerd als door zangers met een opera-achtergrond.

Deze video, opgenomen met webcams, laat de combinatie van jazz en opera goed horen en zien met het optreden van het Butler Symphony Orchestra en koor, met operazangeres Angela Brown. Die zong op verschillende plaatsen in de wereld de vrouwelijke hoofdrol in Porgy and Bess en debuteerde in de rol van Aida in november 2004 in de Metropolitan Opera in New York.

Vorig artikel

Jesús Iglesias Noriega drijft op adrenaline

Volgend artikel

Een nieuw operagezelschap: B.O.O.M!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. d. tecker
  11 juli 2015 at 00:09

  Zie onderstaande wijziging i.v.m. het openingsconcert dat Medici tv live zal streamen en waarin Joyce DiDonato Berlioz’ Les nuits d’été zal vertolken.

  The Verbier Festival regrets that James Levine will not be able to conduct the opening concert on 17 July due to a serious ear infection which prevents him from flying. He will be replaced by Esa-Pekka Salonen, a world-renowned conductor and composer, who returns to Verbier after several years of absence. The first part of the programme remains unchanged; Schumann’s Symphony No. 3 will be performed in place of Schubert’s Symphony No. 9 in the second part of the concert.
  – See more at: http://slippedisc.com/2015/07/breaking-james-levine-cancels-summer-festival-with-infection/#sthash.WoSoOYVX.dpuf

 2. Lieneke Effern
  11 juli 2015 at 10:21

  Als toevoeging wil ik nog noemen de live stream van Arabella op zaterdagavond 11 juli 2015 vanuit de Bayerische Staatsoper München met Anja Harteros, Thomas J. Mayer en Hanna-Elisabeth Müller. https://www.staatsoper.de/index.html

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  12 juli 2015 at 19:45

  Vanmiddag op de radio: Jon Vickers (88) overleden, door de presentator terecht omschreven als een van de grote tenoren van de vorige eeuw.R.I.P.