AchtergrondBinnenkortFeatured

Een nieuw operagezelschap: B.O.O.M!

Een groep net afgestudeerde operaprofessionals heeft een nieuw gezelschap opgericht: Bold Opera On the Move (B.O.O.M!). De jonge artiesten willen populaire opera’s in een verkorte en verkleinde vorm gieten en ze op alle mogelijke locaties gaan uitvoeren. Het eerste project: Le nozze di Figaro.

Bold Opera On the Move, met in het midden op de voorgrond Meneka Senn (foto: Bold Opera On the Move).
Bold Opera On the Move.

B.O.O.M! bestaat uit negen zangers en een pianiste, allen recent afgestudeerd aan één van de Nederlandse kunstinstellingen. De jonge artiesten vonden elkaar rond de ambitie om opera op een makkelijke, mobiele wijze uit te voeren. Tegelijkertijd hopen ze met het initiatief hun eigen werk te creëren.

“Je moet als zanger tegenwoordig ook ondernemer zijn”, stelt sopraan Meneka Senn, één van de initiatiefnemers. “Je kunt niet bij de telefoon wachten tot de ‘grote mensen’ je uitnodigen. Je moet zelf iets bedenken.”

De uitgangspunten van B.O.O.M! zijn: kort en klein. Het gezelschap wil bestaande, populaire opera’s inkorten tot 60 tot 80 minuten en ze in een kleine bezetting uitvoeren. Daarbij wordt gezocht naar een enscenering die op ieder denkbare locatie uit te voeren is. Niet alleen in theaters en concertzalen dus, maar ook in huiskamers, scholen, bejaardenhuizen, kerken, buitenlocaties, etc.

Voorstellen

De cast van B.O.O.M! telt vier sopranen, één mezzosopraan en vier (bas-)baritons. Sommigen van hen zullen bekend zijn van eerdere optredens op de Nederlandse podia. Zo zong bariton Arash Roozbehi een hoofdrol in Monique Krüs’ opera The Tsar, His Wife, Her Lover and His Head. Ella Rombouts trad eerder op bij Opera per Tutti en Meneka Senn en Andreas Goetze zongen in het koor van Dido and Aeneas bij The Fat Lady.

Op de website van B.O.O.M! stellen alle leden van het gezelschap zich uitgebreid voor, inclusief hobby’s, guilty pleasures, eerste zangervaringen en droomrollen.

Voor Meneka Senn – geboren in Sri Lanka, maar opgegroeid in Amsterdam – was opera een heel natuurlijke keuze. “Mijn ouders speelden beiden in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ik kreeg klassieke muziek dus met de paplepel ingegoten.”

Sopraan Meneka Senn, één van de initiatiefnemers.
Sopraan Meneka Senn, één van de initiatiefnemers.

“Mijn ouders deden ook vaak opera”, vervolgt de sopraan. “Ik was dus vaak in Het Muziektheater te vinden. Als kind liep ik daar veel rond en figureerde ik in producties van De Nationale Opera, toen nog De Nederlandse Opera. Ik speelde mee in L’Incoronazione di Poppea, Orfeo, Salome, Dialogues des Carmélites en nog een paar…”

Figaro

Senn stond vorig jaar zomer samen met drie anderen aan de wieg van B.O.O.M! Daarna breidde de groep zich uit. Binnenkort staat hun eerste productie op het programma: Le nozze di Figaro van Mozart.

Waarom die opera? Senn: “Le nozze di Figaro telt veel belangrijke rollen uit het standaardrepertoire voor zangers. Iedereen moet die opera kennen en iedereen wil wel een rol uit die opera geleerd hebben.”

B.O.O.M! gaat Mozarts werk inkorten en vereenvoudigen. In plaats van een orkest is er een piano en er zijn niet elf maar zes personages, wat het stuk meer dan de helft korter maakt. “We laten één verhaallijn helemaal weg”, licht Senn toe. “We denken dat het daardoor interessanter is voor mensen die nog niet zo bekend zijn met opera. En makkelijker, want de volledige opera is vrij ingewikkeld.”

De voorstellingen worden zonder boventiteling uitgevoerd, maar soms zullen de zangers wel even ‘uit de scène’ stappen en in het Nederlands het verhaal becommentariëren. “Zo is het voor iedereen goed te volgen”, meent Senn.

Le nozze di Figaro wordt vanaf september uitgevoerd. Er staat in elk geval al een voorstelling gepland op het festival ‘Klassiek op het Amstelveld’, op 19 september.

Zie voor meer informatie de website van Bold Opera On the Move.

Vorig artikel

Opera in de media: week 29

Volgend artikel

Jon Vickers (88): een Canadese held

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Olivier Keegel
    14 juli 2015 at 09:24

    Geen tenor(en) ?

  2. 15 juli 2015 at 17:39

    geen tenoren voor onze eerste productie…maar wie weet in de toekomst 🙂