AchtergrondBinnenkortFeatured

Nu online: de opera-agenda 2015/2016

De opera-agenda voor seizoen 2015/2016 staat sinds vandaag online op Place de l’Opera. De agenda biedt een overzicht van nagenoeg alle scenische opera’s, concertante opera’s, bioscoopopera’s, vocale concerten en liedrecitals die komend seizoen in Nederland te zien zijn.

Promotiebeeld van Madama Butterfly bij de Nederlandse Reisopera. Madama Butterfly is komend seizoen in drie verschillende versies te zien.
Promotiebeeld van Madama Butterfly bij de Nederlandse Reisopera. Madama Butterfly is komend seizoen in drie verschillende versies te zien.

Het nieuwe seizoen maakt halverwege augustus een vliegende start met het Grachtenfestival 2015, dat de opera’s The Telephone, Façade, Be With Me Now, The Apple Tree en 3 Cars opvoert. Het Festival Oude Muziek volgt ruim een week later met volledige uitvoeringen van King Arthur van Purcell, de onbekende opera Semele van John Eccles en Purcells veel bekendere Dido and Aeneas.

De drie grote operagezelschappen in het land vieren alle drie komend seizoen een jubileum. Opera Zuid bestaat 25 jaar, De Nationale Opera 50 jaar en de Nederlandse Reisopera 60 jaar.

Van de drie is de Reisopera het eerste aan zet. Het opent zijn seizoen op 3 september met een bijzondere galapremière van Madama Butterfly, waar koning Willem-Alexander bij aanwezig zal zijn. Later brengt de Reisopera Così fan tutte en Il matrimonio segreto, een coproductie met De Nationale Opera en Opera Zuid.

Madama Butterfly is een titel die over aandacht niet hoeft te klagen. In januari 2016 brengt de NTR ZaterdagMatinee eveneens de opera van Puccini en de Metropolitan Opera heeft de klassieker opgenomen in zijn bioscoopserie (2 april 2016). Andere Puccini-opera’s die te zien zullen zijn, zijn Turandot, Manon Lescaut en La bohème.

De Nationale Opera opent zijn seizoen met Der Rosenkavalier en heeft ter gelegenheid van zijn jubileum onder meer een Opera Gala en een Jubileumconcert gepland. Verder bevat het DNO-seizoen mix van klassiekers als Il Trovatore en Don Giovanni en hedendaags werk als Only the sound remains van Saariaho en Theatre of the World van Andriessen.

Opera Zuid begint zijn seizoen zoals gebruikelijk in november, dit keer met een tournee met Verdi’s Rigoletto. Verder brengt het Maastrichtse gezelschap een nieuwe reeks van Wie is Loesje? en tournees met Il matrimonio segreto en La bohème.

Het seizoen telt nog vele andere opera’s, zowel scenisch als concertant en in de bioscoop. Richard Wagner is bijvoorbeeld vertegenwoordigd met Tristan und Isolde, Tannhäuser, Lohengrin en een akte van Die Walküre. Verdi mag zich verheugen over nieuwe uitvoeringen van zijn requiem, Il Trovatore (bij De Nationale Opera, de Metropolitan Opera en de Staatsopera van Tatarstan), Aida, Otello, Rigoletto en La traviata. En van Mozart klinken Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Così fan tutte en Die Zauberflöte.

Liefhebbers van de belcantomeesters Rossini, Donizetti en Bellini zullen waarschijnlijk enigszins moeten hongeren komende maanden. Van Rossini is dit seizoen geen enkele opera te zien, van Donizetti alleen twee titels in de bioscoop en van Bellini één concertante uitvoering van La Straniera, in de NTR ZaterdagMatinee.

De Place de l’Opera-agenda biedt ook een overzicht van liedrecitals en verscheidene vocale concerten. Tussen het eerste recital van het seizoen (Mikhail Petrenko op het Gergiev Festival) en het laatste (Anne Sofie von Otter in De Doelen) wagen meer dan dertig zangers zich aan de liedkunst.

De Place de l’Opera-redactie zal net als afgelopen seizoenen het opera- en liedaanbod verslaan door middel van aankondigingen, interviews, reportages en recensies.

Mist u bepaalde producties of concerten in de agenda? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl en de agenda wordt zo snel mogelijk aangevuld.

Klik verder voor de volledige opera-agenda.

Vorig artikel

Plage de l’Opera: Angela, Milos en Joyce

Volgend artikel

Cd-zomer: Zoetigheid van Jesús León

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.