AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Plage de l’Opera: Angela, Milos en Joyce

Het is zomer, de grote theaters hebben vakantie, maar de operawereld draait door op festivals en evenementen. Zangers, regisseurs en dirigenten houden hun fans via Facebook en Twitter op de hoogte. Vanaf het strand leest Place de l’Opera alle berichten mee en vat de stroom informatie iedere dinsdag voor u samen.

Angela en haar gitarist
Angela Gheorghiu is nog niet op vakantie. Deze zomer heeft ze weinig tijd voor strand en ontspanning. Vanaf 15 augustus wordt ze in Salzburg verwacht voor de mezzorol (!) van Charlotte in Werther van Jules Massenet. Bij dirigent Alejo Pérez en het Mozarteum Orchestra Salzburg zingt ze drie concertante uitvoeringen in het Festspielhaus van Salzburg, samen met onder andere Piotr Beczala.

Deze foto zette ze op Facebook bij het bericht over haar rol:

Angela Gheorghiu foto Gabi Hirit
Angela Gheorghiu (foto: Gabi Hirit).

Maar eerst gaat ze op weg naar Verbier. Met de ‘barihunk’ onder de gitaristen, Milos Karadaglić – van wie we denken dat de helft van zijn cd-verkoop te danken is aan de hoesfoto’s – geeft ze komende zaterdag een recital. De gitarist studeerde van 2000 tot 2007 aan de Royal Academy of Music in London. Daar kreeg hij vorige maand een Fellowship toegekend. Dat is de hoogst mogelijke eer voor voormalig studenten van de Academy.

De sopraan en de gitarist hebben er beiden zin in:

Bastiaan op de camping
Een niet te tellen stroom ‘bekende Nederlanders’ brengt deze weken door op Ibiza, al dan niet op het door Yolanthe en Wesley georganiseerde huwelijksjubileumfeestje. Hoewel sommigen uit de Nederlandse operawereld ook tot de categorie BN’ers behoren, is de kans klein dat je ze op het feesteiland naast Paris Hilton aan de bar van club Amnesia zult aantreffen. Zeker Bastiaan Everink niet. Helemaal in stijl van zijn stoere imago is de bariton op een vakantie zonder luxe. Geen party-eiland voor Bastiaan en de zijnen, maar een vakantie ‘back to the roots’:

Brownlee rust uit van Bird
Lawrence Brownlee heeft net een belangrijke hoofdrol achter de rug. Voor Opera Philadelphia zong hij de hoofdrol in een opera over jazzmusicus Charlie Parker. Yardbird – naar Parkers bijnaam ‘Bird’ – ging op 5 juni in première. Brownlee nam afgelopen dagen even rust aan het zwembad met zijn gezin:

Fun at the pool with the family! Een foto die is geplaatst door Larry Brownlee (@brownleetenor) op

Joyce is even stil
Haar meest recente tweet was bij het ter perse gaan van dit artikel een paar uur oud, maar officieel heeft Joyce DiDonato vakantie. Pas in september staan er weer concerten in de agenda op haar website. De Amerikaanse mezzo was onlangs te gast in Parijs voor het concert onder de Eiffeltoren op Quatroze Juillet. Ook sterren maken selfies met andere sterren, zoals deze van Joyce met pianist Lang Lang:

(Foto: Joyce DiDonato)
(Foto: Joyce DiDonato)

“So looking forward to my first visit in Verbier”, twitterde Joyce vorige week, op weg naar Zwitserland, om nog geen drie uur later te verklaren dat ze óók heel veel plezier had gehad in Parijs bij de repetities voor ‘Bastilleday’. Op Twitter plaatste de zangeres een foto, repeterend als een zeer tevreden ‘American in Paris’.

Op haar Facebook-pagina plaatste DiDonato net voor haar vakantie een nieuwe V(ideob)log over hoe je in een rol kunt stappen. De kern van haar verhaal: werk aan je techniek, zodat je genoeg hebt om uit te kiezen bij het invullen van een rol.

Er kwamen al snel reacties op het filmpje door de fans, maar ook door collega’s. De Nederlandse mezzosopraan Ruth Willemse reageerde met: “GREAT!” Zij is bezig met de voorbereiding van haar rol als Kate Pinkerton in Madama Butterfly bij de Nederlandse Reisopera.

Joyce DiDonato kijkt terug op een rijk en succesvol seizoen, dat met het optreden in Verbier werd afgesloten. Gelukkig had ze de foto’s nog:

Ondertussen in Bregenz
Bariton Thomas Oliemans heeft geen vakantie, maar zit in Oostenrijk. Hij is Ping. Naast Pang en Pong. Turandot dus, van Puccini, een opera die woensdagavond zijn eerste voorstelling beleeft tijdens de Bregenzer Festspiele. De meeste rollen zijn dubbel of driedubbel bezet. Marco Arturo Marelli doet de regie en het decor staat in het water. Op de website van de Bregenzer Festspiele is te volgen hoe dat decor in het water van de Bodensee is opgebouwd. De repetities zijn voorbij. Morgenavond gaat de voorstelling in première. Oliemans is er klaar voor:

Vorig artikel

Saris zingt Florestan in Bad Hersfeld

Volgend artikel

Nu online: de opera-agenda 2015/2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.