BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 34

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 (15 – 21 augustus 2015) onder meer aandacht voor live-uitzendingen van het optreden van Martijn Cornet op het Grachtenfestival en de opera Die Entführung aus dem Serail vanuit Glyndebourne.

Video

Sally Matthews (foto: johan Persson).
Sally Matthews (foto: johan Persson).

Entführung in Glyndebourne
“At times troublingly erotic, the whole thing forces us to rethink a remarkable work. Outstanding.” Dat was het commentaar van de Engelse krant The Guardian na de première van Mozarts Die Entführung aus dem Serail, afgelopen juni tijdens het Britse operafestival van Glyndebourne. Arte zendt de opera zaterdag uit.

Het festival bracht het werk in een regie van David McVicar en onder muzikale leiding van Robin Ticciati. In de hoofdrollen zongen onder anderen Edgaras Montvidas en Sally Matthews. De voorstelling gaat dit najaar op tournee, maar met een andere cast.

Voor wie wel een computer maar geen kabelabonnement met Arte heeft, is er als alternatief de stream via Concert Arte.
Arte: zaterdag 15 augustus om 20.15 u.

Docu over Haydn
Zijn opera’s worden niet veel opgevoerd, maar Joseph Haydn beoefende als componist ook dat genre. Over zijn leven en werk werd de documentaire Op zoek naar Haydn gemaakt. AVROTROS zendt de Engelse productie uit in de serie Close Up.
NPO 2: zondag 16 augustus om 18.15 u.

Tania Kross (foto: Dik Nicolai).
Tania Kross (foto: Dik Nicolai).

Tania en traviata
Op NPO Cultura is op de zondagavond een stevig blok klassiek-vocaal te zien. Ik wil alles is de titel van een documentaire uit 2009 over mezzosopraan Tania Kross, gemaakt door Barbara Makkinga. Meteen erna staat Natalie Dessay centraal in een film over haar werk aan de rol van Violetta in La traviata. De camera keek met de zangeres en haar regisseur mee bij de repetities en voorbereidingen voor Verdi’s opera. Dat leidde tot de documentaire Becoming Traviata.
NPO Cultura: zondag 16 augustus vanaf 22.00 u.

Cornet zingt Vaughan Williams
Bariton Martijn Cornet wilde graag de Songs of Travel van Sir Ralph Vaughan Williams uitvoeren tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, en dan wel in de bewerking voor groter ensemble. De cyclus stamt uit 1904 en past met zijn vertelling van een reis en de herinnering aan een verloren liefde in het thema ‘Expeditie’ van deze editie van het Grachtenfestival. De versie die Cornet zingt, werd door Harold Birston gearrangeerd voor pianokwintet en bariton.

De andere musici zijn pianiste Nino Gvetadze en het Ruysdael Kwartet. Naast de cyclus van Vaughan Williams is er muziek te horen van Duparc, Barber en Debussy. Het concert in het KIT in Amsterdam wordt rechtstreeks door NPO Cultura uitgezonden.
NPO Cultura: maandag 17 augustus om 21.20 u.

Grachtenfestivalprijs 2015
Sopraan Maartje Rammeloo is één van de kandidaten voor de Grachtenfestivalprijs 2015. Of ze die gaat winnen, ligt aan de jury, die haar en medekandidaten als violist Mathieu van Bellen en het Nieuw Amsterdam Klarinet Kwartet zal beoordelen. De finale wordt rechtstreeks uitgezonden tijdens het Zomeravondconcert op NPO Radio 4 en is ook live te volgen via NPO Cultura.
NPO Cultura: woensdag 19 augustus om 21.00 u.

Maarten Koningsberger (foto: Paul Koeleman).
Maarten Koningsberger (foto: Paul Koeleman).

Dido and Aeneas
Een klassieker uit 1996 is de enscenering door Appel-regisseur Erik Vos van Dido and Aeneas van Henry Purcell. De hoofdrollen werden gezongen door Maarten Koningsberger en Xenia Meijer. Het Combattimento Consort stond onder leiding van Jan Willem de Vriend.
NPO Cultura: vrijdag 21 augustus om 22.55 u.

Audio

Opera uit het omroeparchief
De opera The Bassarids van Hans Werner Henze is gebaseerd op een libretto van het duo Chester Kallman en W.H. Auden. Die twee waren ook verantwoordelijk voor de tekst van The Rake’s Progress van Stravinsky en Elegy for young lovers, ook van Henze. Uit het archief van de NTR ZaterdagMatinee komt een opname uit april 2002. Markus Stenz dirigeerde het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten als Robert Chafin, David Wilson-Johnson en Ian Caley.
NPO Radio 4: zaterdag 15 augustus om 14.00 u.

Holländer in Bayreuth
WDR 3 zendt op zaterdagavond in de serie ARD Radiofestival de opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner uit. Het is een opname van de Bayreuther Festspiele van 31 juli jongstleden. Dirigent voor het Bayreuth-orkest was Axel Kober. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Kwangchul Youn als Daland, Ricarda Merbeth als Senta en Tomislav Muzek als Erik.
WDR 3: zaterdag 15 augustus om 20.05 u.

Weektip

Don Giovanni uit Verona
De Arena di Verona bracht onlangs een minder voor de hand liggende productie op de planken van zijn immense openluchttheater. Don Giovanni van Mozart werd in 2012 geregisseerd door Franco Zeffirelli en werd deze zomer hernomen. De recensent van Place de l’Opera was verrast door deze keuze en beleefde ‘een festivalwaardige avond’.

Met dank aan de tip van lezer Erik verwijzen we u naar YouTube, waar de complete productie te zien is. De muziek klinkt onder leiding van Stefano Montanari. In de hoofdrollen zingen Dalibor Jenis en Marco Vinco als Don Giovanni en Leporello. Verder ziet u Saimir Pirgu als Don Ottavio en Ekaterina Bakanova als Donna Anna.

Vorig artikel

Monumentale Prokofjev uit het Mariinsky

Volgend artikel

Reisopera knalt met Menotti's Telephone

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  14 augustus 2015 at 19:15

  @François: kun je misschien even melden wie de Hollander zingt? Dank alvast.

 2. kersten
  14 augustus 2015 at 19:28

  Voor de goede orde: de YouTube Don Giovanni uit Verona heeft een gedeeltelijk alternerende bezetting vergeleken met de door Place de l`Opera gerecenseerde avond. Zo zingen Carlos Alvarez de titelrol, Alex Esposito Leporello en Irina Lungu Donna Anna.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  16 augustus 2015 at 23:02

  Vanavond in het Alpenfilmtheater Fuessen (Beieren) met zo’n 150 jongelui geluisterd naar zo’n twintig minuten operamuziek uit Puccini’s Turandot. De zaal: geboeid en muisstil. De popcornbakken bleven even onaangeroerd.
  Een speciale jongerenuitvoering? Nee, dat niet. Net als in The Godfather III speelt ook in Mission Impossible 5 opera een belangrijke rol. We zien een uitvoering in de Wiener Staatsoper terwijl Tom Cruise een aanslag op de Bundeskanzler probeert te voorkomen.
  Net als in de bioscoopuitzendingen vanuit The Met wordt het publiek in deze nieuwe rolprent een flinke kijk achter de schermen gegund, inclusief een blik in de regiekamer. In The Met horen we hier telkens voor aanvang: ‘Maestro to the pit please’ klinken. Wat er op die plek in Mission Impossible gebeurt zal ik niet verraden.
  Opvallend is de werkwijze van componist Joe Kraemer. Op de meer romantische momenten in deze actiefilm speelt hij vrolijk verder met het Nessun dorma motief. Op mij kwam het vertrouwd effectief over.