Binnenkort

DNO herhaalt Donizetti’s plattelandskomedie

Een plattelandskomedie met kaskrakende operamuziek, dat is in het kort L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti. Op 29 oktober brengt De Nederlandse Opera een productie van het werk uit 2002 in reprise.

Scène uit de oorspronkelijke productie uit 2002 (foto: Marco Borggreve).
Scène uit de oorspronkelijke productie uit 2002 (foto: Marco Borggreve).

L’elisir d’amore is een zeer populaire opera. Zeker eentje die in de hoogste regionen van het ijzeren repertoire verkeerd. In Amerika staat het werk bijvoorbeeld in de top twintig meest opgevoerde opera’s.

De Nederlandse Opera (DNO) liet regisseur Guy Joosten in 2002 een productie van het werk maken. Die productie gaat op 29 oktober in reprise en komt later in het seizoen (in juni en juli) nogmaals terug voor een paar voorstellingen.

L’elisir d’amore gaat over de naïeve dorpsbewoner Nemorino, die verliefd is op de rijke Adina. Na het horen van het verhaal van Tristan en Isolde spendeert hij al zijn geld aan kwakzalver Dulcamara om een liefdesdrankje in bezit te krijgen, omdat hij denkt daarmee de liefde van Adina te kunnen winnen.

In werkelijkheid is het gewoon wijn en is Adina meer geïnteresseerd in de zelfverzekerde sergeant Belcore. Maar door allerlei komische verwikkelingen wint Nemorino uiteindelijk toch de liefde van Adina.

De Russische tenor Dmitry Korchak debuteert bij het Amsterdamse operahuis als Nemorino. Hij zingt dus onder meer de beroemde aria ‘Una furtiva lagrima’. Korchak won in 2004 de Operalia-competitie van Plácido Domingo en stond al op het toneel in onder meer Pesaro, Brussel, München, Berlijn, Milaan en Zürich.

Hieronder bij wijze van introductie een filmpje van hem. Hij zingt een aria uit een opera van Carnicer.

Adina wordt gezongen door Valentina Farcas. De Roemeense sopraan trad in december 2008 nog op in Amsterdam, toen als Adele in Die Fledermaus. De rol van Adina zong ze onlangs bij haar Amerikaanse debuut bij de Palm Beach Opera.

Ook bij haar een filmpje. Ze zingt een aria uit Bellini’s I Capuleti e i Montecchi tijdens een voorstelling in Ravenna in 2006.

Sergeant Belcore wordt vertolkt door Tommi Hakala, een Finse bariton. Hij debuteert in Amsterdam. Hakala kreeg bekendheid in 2003 toen hij de BBC Singer of the World Competition won. Hij heeft veel opgetreden bij de Finse Nationale Opera en in Duitsland. De afgelopen seizoenen debuteerde hij onder meer in San Francisco en New York.

De bekende bariton Lucio Gallo zal de rol van Dulcamara op zich nemen (alleen voor de voorstellingen in oktober en november). Hij zong eerder bij DNO in La Bohème. Gallo is regelmatig te gast bij de grote operahuizen in de wereld. Hij is dit seizoen nogmaals in Amsterdam te zien, in La fanciulla del West.

Een kleine rol is er voor de Nederlandse sopraan Renate Arends. Zij zingt Giannetta. De leiding van het Nederlands Kamerorkest is verder in handen van Daniele Callegari.

Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Metropolitan Opera brengt Aida in bioscoop

Volgend artikel

Cecilia Bartoli wint Händel-prijs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.