BinnenkortNieuws

Jaap van Zweden leidt Tristan und Isolde

Dirigent Jaap van Zweden vervolgt op zaterdag 12 september zijn Wagner-reeks in de NTR ZaterdagMatinee met een uitvoering van Tristan und Isolde. Clifton Forbis en Jennifer Wilson zingen de hoofdrollen.

Jaap van Zweden (foto: Hans van der Woerd).
Jaap van Zweden (foto: Hans van der Woerd).

Jaap van Zweden boekte de afgelopen jaren grote successen met zijn concertante Wagner-uitvoeringen in de ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw. Na geprezen lezingen van Lohengrin, Die Meistersinger von Nürnberg en Parsifal waagt de Nederlandse maestro zich nu aan Tristan und Isolde. Hij staat daarbij voor het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij ‘honorary chief conductor’ is.

Tristan und Isolde is een werk dat vraagt om “Wagner-zangers van de buitencategorie”, aldus de ZaterdagMatinee. “Het feit dat de eerste Tristan-vertolker kort na de première overleed, gaf het werk het aura van een bovenmenselijke opgave.”

Op 12 september worden tenor Clifton Forbis en sopraan Jennifer Wilson voor die opgave gesteld. Forbis zingt Tristan, Wilson is Isolde.

Ze worden vergezeld door bariton Matthias Goerne als koning Marke, bariton Jochen Schmeckenbecher als Kurwenal en mezzosopraan Marina Prudenskaja als Brangäne. Verder zijn de tenoren Paul McNamara en Fabio Trümpy respectievelijk Melot en de jonge zeeman en zingt bariton Lars Terray de Steuermann. De koorpartij wordt vertolkt door het Groot Omroepkoor, ingestudeerd door Klaas Stok.

De uitvoering begint om 15.00 uur en duurt tot maar liefst 21.25 uur. Radio 4 is erbij voor een live-uitzending. Voorafgaand aan het concert (14.00 uur) spreekt Bas van Putten in de Spiegelzaal van het Concertgebouw met Peter Sloterdijk over Wagner en Schopenhauer.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw. Op het moment van schrijven zijn er nog enkele kaarten beschikbaar.

Vorig artikel

Albrecht leidt Verdi's requiem bij NedPhO

Volgend artikel

Der Rosenkavalier: Strauss’ grootste succes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.