BinnenkortNieuws

Vrijdagconcert luidt Russische klokken

Het AVROTROS Vrijdagconcert van 18 september draait om klokken. Russische klokken. Centraal in het concert in TivoliVredenburg staan de kroningsscène uit Boris Godoenov en het koorwerk Kolokola van Rachmaninov. Onder anderen Marina Rebeka soleert.

Sopraan Marina Rebeka.
Sopraan Marina Rebeka.

In het Rusland van voor de revolutie klonk overal klokgelui, zo omschrijft het Vrijdagconcert. Die sfeer wil de Utrechtse concertserie tot leven wekken door middel van repertoire van Moessorgski, Pärt, Kantsjeli en Rachmaninov, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder James Gaffigan.

Van Moessorgski klinkt de kroningsscène uit Boris Godoenov, in de orkestratie van Sjostakovitsj. In die scène spelen klokken een hoofdrol. Bas Andrei Bondarenko zingt de rol van Boris.

Van Rachmaninov wordt Kolokola uitgevoerd, een groot koorwerk uit 1913, losjes gebaseerd op het gedicht ‘The Bells’ van Edgar Allan Poe. In Kolokola komen klokken in alle soorten en maten voorbij, “van het geklingel van zilveren arrensleeklokjes tot de onverbiddelijke doodsklok”, aldus het Vrijdagconcert. De drie solopartijen worden gezongen door sopraan Marina Rebeka, tenor Sergey Shorokhodov en bas Andrei Bondarenko.

Naast deze werken wordt het korte Cantus in memoriam Benjamin Britten van Arvo Pärt uitgevoerd (voor strijkers en klokken), evenals het werk Dixi van Kantsjeli. Dat laatste stuk zal voor het eerst in Nederland te horen zijn.

Het AVROTROS Vrijdagconcert begint om 20.00 uur en zal live op Radio 4 te horen zijn. Zie voor meer informatie de website van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen opent met Tannhäuser

Volgend artikel

Uitweekend opent Amersfoorts seizoen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.